Правителството е категорично против поскъпването на тока | webcafe.bg
newscafe

Правителството е категорично против поскъпването на тока

Webcafe.bg
21.06.2015, 13:54 (обновена 21.06.2015, 16:39)
електричество

Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в БЕХ и в НЕК с по 10 процента

Правителството е против вдигането на цената на тока, каза пред журналисти в МС днес вицепремиерът Томислав Дончев. Два часа и половина министри и експерти обсъждаха на извънредна среща с премиера Бойко Борисов възможности за ограничаване поскъпване на цената на електроенергията. Това обаче стана в отсъствието на представители на КЕВР.

Държавата ще подпомогне ситуацията като намали административните разходи в БЕХ и в НЕК с по 10 процента, каза Дончев, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова уточни, че намалението ще е с по 10 процента през следващите 3 години. Тарифният дефицит на БЕХ вече достига 4 милиарда лева и ако не се вземат мерки, ще продължи да се увеличава, каза Дончев.

Решението за поскъпване на тока е взето единодушно от всички членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, изтъкна той. Дончев изрази учудване за разминаване на позициите на партиите и на техните представители в регулатора.

Призоваваме още в началото на следващата седмица обсъждане на доклада на КЕВР за цената на тока и това обсъждане да е открито, публично и в пленарна зала, посочи Дончев.

Агенция Държавен и финансов контрол проверява реалните инвестиции на всички производители на енергия и най-вече от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Резултатите се очакват до 2 седмици.

Опциите за излизане от ситуацията не са много - или намаляване на разходите за производство на енергията, или ограничаване на цените за някои видове производства, обобщи Томислав Дончев. Можем да ползваме и европейския опит и да има промени в данъчната ставка, както е в Португалия и Италия, допълни той.

Междувременно работодателските организации настояха за "замразяване" на цените на тока до Нова година. Не може за три дни да решим този въпрос, коментира за БТА Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара.

Дори и два или три или пет процента да се свали цената, ножът е опрял до кокала и ние няма да отстъпим, заяви Данев. През този период работодателите предлагат да се търсят решения за сектора "Енергетика" и след това да се пристъпи към реформирането му.

Не приемаме единствен виновен за фундаменталните проблеми на българската енергетика да бъде държавната енергетика. Не е справедливо да се обсъждат заплатите на енергетиците като основно причина за цените на тока. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция в централата на партията. Не може да не предизвиква тревога обоснованата реакция днес на едрите индустриални предприемачи и производители, каза Миков. Според него "буди недоумение реакцията на правителство", което явно прави опит да избяга от отговорността.

Комисарите в Комисията по енергийно и водно регуларине (КЕВР), които са взели това необосновано и поставящо пред сериозни рискове българската промишленост решение, са представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок, каза Миков. "Не бива отговорността да се прехвърля на всички политически сили", добави той и в тази връзка уточни, че не разбира учудването на вицепремиера Томислав Дончев.

БСП призова и за разглеждане на проекта "Белене" в контекста на настоящата ситуация.

Решението в КЕВР за вдигането на цената на тока е взето единодушно, а в КЕВР има представители на всички парламентарно представени партии без "Атака". Тоест, подкрепено и от представителя на БСП, каза пред журналисти днес народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Михаил Миков не е внимавал като се е приемал състава на КЕВР. Приказките на Миков ми звучат несвързано, да не кажа като опит да се избяга от политическа отговорност, каза Добрев.

 

Oще: адфи  бех  божидар данев  бск  веи  дефицит  електричество  електроенергия  кевр  нек  теменужка петкова  ток  томислав дончев  цена 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.01.2012, 13:47

1 sizif | 21.06.201518:13

С решение на ДКЕВР №Р­151/28.12.2011 Разрешава на „ЕЙ И ЕС­3С МАРИЦА ИЗТОК 1” ЕООД започване осъществяването на лицензионната дейност по издадената лицензия № Л­190­01/04.07.2005 г., изменена с решение №И1­Л­190/02.06.2011 г. за „производство на електрическа енергия ”чрез енергийния обект”

№ Р­174/10.09.2012 г. разрешава на „ЕЙ И ЕС – 3С МАРИЦА ИЗТОК 1” ЕООД и на „НАЦИОНАЛНА ЕЛЕКТРИЧЕСКА КОМПАНИЯ” ЕАД, да сключат Седмо Споразумение за изменение на споразумението за изкупуване на електрическа енергия от 13 юни 2001г. при условията на приложения към административната преписка проект

Централите са открити официално от главния резач на ленти и компания

Ето чудесен пример на ситуацията- крадеца вика дръжте крадеца. И в двата случая е необходим и прост наблюдател играещ ролята и на обрания
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани