Пълен обрат по идеята за уседналост на всички избори | webcafe.bg
newscafe

Пълен обрат по идеята за уседналост на всички избори

Webcafe
05.04.2017, 14:12 (обновена 05.04.2017, 16:19)
мария павлова, министър на правосъдието

Отказ от законопроект и уволнения в Министерството на правосъдието

Само за 24 часа Министерството на правосъдието се отрече от проекта за промяна в Закона за българското гражданство, който ограничаваше избирателните права на българите в чужбина.

След като проектозаконът, заедно с мотивите му и оценката за въздействие, беше качен на сайта за обществени обсъждания Strategy.bg, служебният министър на правосъдието Мария Павлова го оттегли.

Според пресцентъра на Министерството на правосъдието: директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев умишлено е публикувал проекта в частта, която изменя Изборния кодекс, без да го съгласува с министъра.

"Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра", пише в съобщението.

Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията.

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз - т.е. служебният кабинет все още не се е отказал от въвеждането на уседналост за всички останали страни, включително САЩ.

Любомир Талев е уволнен с решение на министър Павлова.

Проектът на служебното правосъдно министерство беше посрещнат с резерви дори от външния министър Ради Найденов.

Той се обяви за облекчаване на начина на гласуване на българските граждани "не само в страната, но и в чужбина", като се застъпи за развиване на електронното гласуване. Найденов коментира, че законопроектът не е обсъждан в служебния кабинет.

Междувременно от БСП обвиниха служебното правителство в опит за превишаване на правомощията и се обявиха за защита на правата за гласуване на българските граждани в чужбина.

"Не е работа на служебния кабинет да решава въпроси, свързани с изборното законодателство", каза бившият външен министър Кристиан Вигенин.

Валери Жаблянов се обяви за промени в законодателството, "за да бъдат избегнати всички форми на натиск на други държави", но коментира, че "не двойното гражданство поражда напрежение, а двустранните отношения между България и Турция".

Oще: ес  закон за българското гражданство  избори  мария павлова  министерство на правосъдието 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 06.04.201701:55

Един човек демаскира поредния ход на руския резидент Радев!
Поредният антибългарски ход на Радев маскиран като "борба" с турските гласове!
Позор за Радев!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

1 dedo adji | 06.04.201700:59

Нищо ново, поредната демонстрация на бъркотията в министерството. Изгориха един бушон и всичко си остава по старому. Както и да е, не е работа на служебен кабинет да прави основополагащи закони. Това е работа на бъдещия парламент.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани