ЕК застава зад България за "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

ЕК застава зад България за "Южен поток"

Webcafe.bg, БГНЕС, Фокус, БТА
04.12.2014, 15:13 (обновена 04.12.2014, 16:50)

1 от 5 снимки Назад Напред

Бойко Борисов и Жан-Клод Юнкер

ЕК не е само наблюдател, ние сме с България, заяви Жан-Клод Юнкер

"Южен поток" може да бъде построен, условията са ясни, няма нищо ново. Топката е в полето на Русия. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов.

„Европейското семейство ще подкрепи България, за да се намерят решения на геополитическите предизвикателства. Ще гледаме да се използват европейските ресурси за подобряване на живота на България. Енергетиката е от значение за всички европейци. България не е сама. ЕК не е само наблюдател, ние сме с България в този момент. Няма да приемем никакви шантажи", каза Жан-Клод Юнкер.

Той посочи, че по отношение на проекта България и ЕК работят заедно, а неразрешените въпроси не са непреодолими.

Бойко Борисов се застъпи за построяването на "Южен поток" , но съобразно европейските правила. „Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз", коментира още Борисов.

Юнкер посочи, че в изказването на Владимир Путин България е посочена единствена поименно като страна от проекта "Южен поток", което е несправедливо, защото ЕК преговаря от името и на шестте държави, които са по трасето на "Южен поток".

Освен това подготвителните дейности, които касаят издаването на разрешителни не са спрени, допълни председателят на ЕК.

"Бях възмутен от изказването на една говорителка вчера и се надявам началниците й да я смъмрят, за това че ЕК само наблюдавала "Южен поток". Напротив, аз четох пълномощното, с което България е делегирала всички права по този проект на ЕК. Това е факт и сега аз искам от ЕК да ми се отговаря с "да" или "не" по темата, да се казва ясно "това може" или "това не може", "това го правим" и т. н.", каза Борисов преди срещата. Той посочи, че Путин е прав в едно - че освен отговор "да" има и отговор "не", но трябва да се каже навреме и да се каже точно и ясно.

"Нали вие съзнавате, че пръстът беше размахан към мен, не към Орбан или някой друг. Защото напомням, че ние имаме подписан договор, имаме ратифициран от парламента договор, и в същото време процедури, които ние многократно казвахме, че ще доведат до наказателни процедури. Можеше още тогава конкурсът да се анулира, да се направи нов и това да не е пречка пред проекта", каза още Борисов.

„Още ме боли, че България беше заобиколена от "Набуко", ако сега имаше "Набуко", въобще нямаше да има проблем", каза още той.

Борисов посочи, че България възстановява доверието на ЕС в българските институции и след това ще се взимат политически решения относно европейските средства.

Премиерът се срещна още с председателя на Комисията по външни работи в ЕП Елмар Брок и Жозеф Дол. В края на срещата му с Дол се е присъединил и Сергей Станишев в качеството си на председател на ПЕС, като освен "Южен поток" е обсъдено също членството на страната ни в Шенген. Той посочи, че България е готова за Шенген, защото е изпълнила необходимите критерии. Той иска да не се обвързва влизането в Шенген с механизма за наблюдение.Той отхвърли интерпретациите, че със Станишев са обсъждали и нова формула на управлението в България.

Борисов подчерта, че България няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада.

Oще: бойко борисов  българия  владимир путин  газ  газопровод  ек  ес  жан-клод юнкер  русия  шенген  южен поток  юнкер 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.