ГЕРБ и РБ обсъждат ветото за Изборния кодекс във вторник | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ и РБ обсъждат ветото за Изборния кодекс във вторник

Webcafe, БНР, "Фокус"
08.05.2016, 12:57 (обновена 08.05.2016, 14:09)
бойко борисов и меглена кунева в народното събрание

Снимка: © gerb.bg

Борисов се надява на "разумен изход от тази тема". Вицепремиерът Меглена Кунева припомни, че е необходимо да се въведе електронно гласуване, за да може всички български граждани да упражнят правото си на вот.

Във вторник се очаква реакцията на парламентарната група на ГЕРБ по наложеното вчера от президента Росен Плевнелиев вето върху Изборния кодекс. Президентът заяви, че връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс, заради текстове, ограничаващи избирателните права на българите в чужбина.

По думите на премиера Борисов, след ветото ГЕРБ е поставена пред изключително сложна ситуация с риск за мнозинството и стабилността на правителството. Бойко Борисов коментира, че ако накрая трябва да избира между стабилността и демокрацията и правата на хората, ще избере правата на хората.

Той се надява във вторник да се намери "разумен изход от тази тема".

"Президентът има право да налага вето и правилно го е наложил, след като така смята. Така че по тази тема няма какво да добавя", заяви Борисов по време на традиционния събор в котелското село Ябланово.

По думите му обаче, когато се отвори Кутията на Пандора, всяка партия се е опитала да вкара колкото може повече от предизборните си програми там - някои ултимативно, някои просто конюнктурно и на практика в един момент ГЕРБ е трябвало да защити други интереси.

Премиерът се обяви за среща и с Патриотичния фронт във вторник, за да бъдат обсъдени възможностите да се откриват секции в чужбина, там, където има повече от 100 души.

"Иначе старите изборни правила бяха много, много по-добри. Много по-даващи възможност на всеки българин в чужбина да гласува", каза още премиерът и добави, че накрая би избрал демокрацията, независимо от това какъв е финансовият ресурс за разкриването на изборни секции.

Борисов допълни, че истински разчита на отговорността на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, но и че иска да защити правото на всеки човек да гласува.

Във вторник и Реформаторският блок ще обсъди какви действия да предприеме във връзка с обявеното от президента вето върху част от Изборния кодекс. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред "Хоризонт". Реформаторският блок си поставя две цели: да се създаде закон, който е за България, а не за партиите и от друга страна да се даде възможност за стабилно и устойчиво управление.

Устойчивото управление, според Кунева, не може да се осъществи, без мнозинството да се консолидира около една теза, която да отговори на изразените притеснения от страна на президентската институция. Решенията трябва да станат в същия формат, в който са се взели дотук.

След като на обед във вторник бъдат обсъдени подробности за действията на РБ занапред, ще следва свикването на изпълнителен съвет на движение "България на гражданите".

Вицепремиерът припомни, че при обсъждането на промените много външни наблюдатели са се обявили, че право на глас трябва имат тези, които плащат данъци в държавата, но Реформаторите не споделят тази теза.

Според Кунева е необходимо да се въведе електронно гласуване, за да може всички български граждани да упражнят правото си на вот.

 

Oще: бг  бойко борисов  българия на гражданите  вето  герб  изборен кодекс  меглена кунева  парламентарна група на герб  парламентарна група на рф  реформаторски блок  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани