Фандъкова отказала битката за президент заради софиянци | webcafe.bg
newscafe

Фандъкова отказала битката за президент заради софиянци

Webcafe
16.10.2016, 09:55 (обновена 16.10.2016, 10:39)
йорданка фандъкова

Снимка: © бТВ

Тя желае да довърши "една много сериозна програма" за столицата

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че отказът й да се кандидатира за президент на предстоящите избори се дължи на желанието й да довърши "една много сериозна програма" от големи проекти за столицата, които е предприела като кмет.

По думите й тя е застанала като кмет пред софиянци на избори преди по-малко от година и би било несериозно след толкова кратък период да изостави предизборните си обещания. Министър-председателят проявил разбиране към нейнаа позиция и дал положителна оценка за развитието на най-големия град в страната.

На въпрос на водещата на bTV Жeни Марчева относно разследване на телевизията за измами с фалшифициране на документи за имоти в Панчерево и Бистрица, Фандъкова заяви, че поземлената комисия е държавен орган, чиято работа тя няма как да контролира, но след като става дума за нарушения, при които има съмнения за участие на чиновници, тя е възложила административна проверка на работата на кметовете и общините и след излъчените репортажи се е свързала с градския прокурор.

"Поземлените комисии имат доста слаби механизми за контрол и трябва да се помисли за това", каза Фандъкова.

Административната проверка на работата на общините, в които се говори за злоупотреби, ще отнеме поне месец. Фандъкова защити работата на районните кметове на Бистрица и Панчерево, с които се е срещнала, като заяви, че те лично да подавали жалби срещу вписване на имоти и че не веднъж са подавали сигнали към прокуратурата.

Районният кмет е подал лично 9 жалби срещу вписване на имоти, за които има актове за общинска собственост, той самият е издал 2000 акта, за да защитава общински земи. Подал е три сигнала лично към прокуратурата за подобни съмнения, уточни Фандъкова.

Кметът на Бистрица също се е включил в битката срещу престъпната група и е подавал своите писма с цел да не се улесняват собствениците, на които по този начин е връщана земята.

Тя призова към ангажираност и други служби и органи, особено след сигнала, че снощи колата на кмета на Панчерево Димитър Сичанов е била запалена - вероятно с цел сплашване след излъчените репортажи на bTV за фалшифицирани документи за имоти. Фандъкова настоя да се открие поръчителя на атаката и призна, че колегите й явно са подложени на огромен натиск.

Кметът благодари на софиянци за търпението им в връзка със усложнения трафик в столицата. "Това е може би най-тежката година за трафика в София, тъй като се строят 7 нови метростанции и при половината от тях движението е блокирано. Но това е решението срещу тежкия трафик".

По думите й следващото лято започва освобождаването на затворените зони. Тя потвърди, че няма изоставане от строителството на метрото и вече се изливат плочите на места. Напредва работата и по автомобилния тунел под бул. "Цар Борис III". Улица "Житница" обаче ще бъде затворена цялата следваща година. Приключва работата по бул. "Черни връх", като се очаква до Коледа да бъде изцяло пуснато движението там. Същото важи и за движението по малката, но много натоварена улица в "Лозенец" - "Богатица".

По отношение на оплакванията на столичани относно засиленото присъствие на мигранти в някои райони на столицата, кметът каза, че много държи да чуе мнението на хората и е разбрала, че те по никакъв начин нямат нищо против мигрантските семейства, настанени в центровете за настаняване, но много се притесняват от младите мъже от афганистански и иракски произход.

"Постигнахме договореност за поетапно изтегляне на младите мъже от афганистански произход и непридружените мъже от центровете за настаняване на бежанци", каза Фандъкова. Тя подчерта, че общината е настояла за засилено полицейско присъствие в районите, където има бежанци, както и за наличие на автомобили на жандармерията.

 

Oще: бистрица  бойко борисов  злоупотреби  йорданка фандъкова  кмет на софия  кокаляне  панчерево  президент  президентски избори  разследване  районни кметове  софия  столица 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани