Цветанов обърка властта за правомощията на главния прокурор | webcafe.bg
newscafe

Цветанов обърка властта за правомощията на главния прокурор

Webcafe.bg
03.04.2015, 17:06 (обновена 03.04.2015, 17:30)
цветанов

Снимка: © webcafe.bg

Депутатите приеха на първо четене спорните промени, които дават право на главния прокурор и неговите заместници да спират финансови операции и имотни сделки за 48 часа, ако са в ущърб на държавата.

Става дума за поправките в Гражданско-процесуалния кодекс, които не бяха одобрени от правосъдия министър Христо Иванов. Цветан Цветанов, заедно с депутати от ДПС, ПФ и БДЦ, внесе и аналогична поправка в НПК, която по-късно оттегли заради критиките, че бламира правосъдния министър Христо Иванов и действа зад гърба чу.

Като депутат, Цветанов има право на законодателна инициатива, но призна за „свръхинициативност". „Оттегляме промените в НПК, защото всичко което би могло да бъде полезно, може да бъде направено чрез поправките в ГПК", изтъкна той пред журналисти.

След като и премиерът Борисов, и вътрешният министър Румяна Бъчварова коментираха, че Христо Иванов и Министерството на правосъдието за изготвяните от тях проекти за промени в Закона за съдебната власт, Цветанов оттегли предложението, което дава още власт в ръцете на главния прокурор Сотир Цацаров.

Междувременно представителите на прокуратурата напуснаха работната група в МП, тъй като нямало дебат и се създавало впечатление, че се обслужват интересите на Съюза на съдиите. Промените целят да гарантират кадровата независимост в съдебната система, като разделят ВСС на колегии.

„ Смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко това, което предлага като законодателни промени. Недейте да смятате, че по този начин ние ще ограничим парламентарната група на ГЕРБ да участва активно в законодателството и да внася съответните законодателни пакети", коментира Цветан Цветанов.

Oще: герб  гпк  имущество  народно събрание  нпк  сделки  сотир цацаров  христо иванов  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

1 1Sion1 | 03.04.201523:01

Само в държавата на абсурдите , съдебната реформа и промените в законодателството могат да се правят от осъден на две инстанции и от адвокат с отнети права.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани