Глоба за кмета на Царево заради мръсния плаж в Лозенец | webcafe.bg
newscafe

Глоба за кмета на Царево заради мръсния плаж в Лозенец

Webcafe.bg
21.08.2015, 07:58 (обновена 21.08.2015, 08:26)
Лозенец

Непречистените води са заустени в дерето, вливащо се след 1500 м в Черно море, на територията на централния плаж в Лозенец

Регионалната дирекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас ще глоби кмета на Царево инж. Георги Лапчев за замърсяването на централния плаж в Лозенец с фекални води. Заради бактерията Ешерихия коли плажът бе забранен за къпане и много туристи останаха разочаровани. Санкцията по Закона за водите е от 2 000 до 10 000 лева, предаде БТA.

Замърсяването е причинено от заустване на непречистени отпадъчни води от канализационната система на пречиствателната станция в село Лозенец, която няма достатъчно капацитет за активния летен сезон. На Лапчев ще бъде съставен акт, тъй като станцията е собственост на община Царево и тя третира отпадните води на село Лозенец и вилно селище "Лозенец".

Лапчев коментира по-рано, че проблем с пречистването на водите има, но отдаде това не само на недостатъчния капацитет на станцията, но и на липсата на валежи.

"Пречистената вода трябва да се смеси със дъждовна, изворна или каквато и да е в деретата, където се зауства, за да се окисли", обяснява Лапчев.

До края на годината се очаква да бъде изготвен работен проект за преустройство на пречиствателната станция.

Междувременно кметът на Лозенец Мария Василева обяви във Facebook, че поема цялата отговорност и има готовност да подаде оставка, ако някой я поиска, тъй като за цял мандат не е направила нужното, за да реши проблема с отпадните води.

От РИОСВ-Бургас припомниха, че от 19 август е издадена заповед за временна забрана за къпане в зоната "Лозенец-Централен плаж". Установените отклонения от нормите за качество на водите и замърсяването крият риск за здравето на къпещите се.

Предстои нова съвместна проверка на РИОСВ - Бургас, Регионалната здравна инспекция и експерти от община Царево.

Oще: ешерихия коли  затворен плаж в лозенец  лозенец  мария василева  мръсен плаж  пречистване на водите  риосв  село лозенец  фекални води 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 21.08.201510:10

" Установените отклонения от нормите за качество на водите и замърсяването крият риск за здравето на къпещите се."

Това изречение може да хване декиш само пред някого, който не познава курортист от Лозенец. Нито е риск, нито е скрит, задължителен етап от престоя още от втория ден там е да се оповръщат, одрискат и да вдигнат температура.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани