Обсъжда се откриването на до 50 избирателни секции в чужбина | webcafe.bg
newscafe

Обсъжда се откриването на до 50 избирателни секции в чужбина

Webcafe.bg
27.04.2016, 07:45 (обновена 27.04.2016, 08:29)
гласуване

Снимка: © Webcafe.bg

Заличаване от избирателните списъци ще става при негласуване на два вота от един и същ вид

В рамките на близо 15-часово пленарно заседание, продължило до посред нощ вчера, парламентът прие част от текстовете на промените в Изборния кодекс на второ четене. По време на заседанието бяха отхвърлени част от предложените промени в Изборния кодекс.

Отпадна идеята да бъде намалена продължителността на предизборната кампания и тя остава 30 дни, но всички партии и предизборни щабове ще имат право да правят по-кратка кампания в зависимост от преценката си.

Народното събрание отхвърли възможността предизборната кампания да се води на друг език, когато е осигурен превод. За това имаше две предложения, но и двете бяха отхвърлени.

От избирателните списъци ще бъдат заличавани избиратели, които не са упражнили правото си на глас на два поредни избора от един и същ вид, ако няма уважителни причини. Отхвърлена беше възможността за стимули за гласувалите.

Промените в Избирателния кодекс предвиждат още краят на избирателния ден да бъде обявяван не по-късно от 21 ч., а не както беше досега - 20 ч.

Депутатите приеха опцията "Не подкрепям никого" в бюлетината. С "Х" или "V" избирателят може да изрази своята воля с химикал, пишещ със син цвят. Така отбелязаната бюлетината ще се смята за действителна.

Остава да се гласуват още текстове от Изборния кодекс, но това ще стане на следващото пленарно заседание. По спорния въпрос с броя на избирателните секции, коалиционните партньори във властта обсъдиха възможността да се откриват до 50 избирателни секции там, където има нужда, а решението да се взема от Министерски съвет. Изненадващо това решение беше обявено като консенсусно в блога на Бойко Борисов във вторник вечерта, въпреки че от стенограмата на сутрешната работна среща в парламента не става видно партиите в коалицията да са на едно мнение. "Патриотите" на Каракачанов и Валери Симеонов, както и Цецка Цачева и Цветан Цветанов поддържат идеята да се гласува само в консулства и посолства.

Идеята за до 50 секции в държава идва от Найден Зеленогорски (РБ).

Текстът подлежи на обсъждане до четвъртък и ще бъде гласуван от парламента. МИР "Чужбина" обаче няма да има.

Ограничението за 50 секции има значение единствено за Турция, където на предишните парламентарни избори се разкриха 139 секции. Вотът в Турция е около половината на емигрантския вот, но в останалите държави секциите, които се разкривани до момента са под 50.

Очевидно, че решението за ограничаването на турските секции е акция срещу новоучредената партия на Лютви Местан - ДОСТ.

Oще: абв  бойко борисов  борисов  бсп  бюлетина  вот  герб  гласуване  дпс  избори  народно събрание  национални избори  не подкрепям никого  парламент  парламентарни избори  патриотичен фронт  референдум  реформаторски блок  слави трифонов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.