Плевнелиев се обяви срещу пенсионните промени | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев се обяви срещу пенсионните промени

Webcafe.bg
19.12.2014, 08:55 (обновена 19.12.2014, 09:10)
Росен Плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Президентът призовава към отговорен дебат за търсене на решения в сферата на социалното осигуряване

Президентът Росен Плевнелиев се обяви срещу готвената промяна по отношение на пенсионното осигуряване. В съобщение от прессекретариата на държавния глава се посочва, че реформите в социалната сфера имат пряко въздействие върху най-широк кръг от граждани, най-често в уязвима позиция.

Президентът посочва, че в социалната сфера няма бързи резултати и е от изключително значение приемствеността между отделните правителства в осъществяване на реформите.

Държавният глава насочва и към свършеното от служебното правителство на Георги Близнашки в социалната сфера и вариантите за реформа в осигурителната система, широко дискутирани с експерти и представители на синдикати и работодатели. "Разработените документи бяха предоставени на настоящия кабинет", се казва в съобщението.

"Необходимостта от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат за реализиране следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори. Имайки предвид краткото оставащо време за приемане на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., необходими за нормалното функциониране на държавата, както и липсата на готовност да бъде предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, държавният глава приветства решението да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на необходимите мерки в тяхната цялост", пише още президентът в позицията.

Той посочва, че предлаганите промени в законопроекта са сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система, действащ от 2000 г.

"Такива сериозни концептуални промени следва да се извършват при спазване на принципите на социалния диалог, формулирани в чл.3 от Кодекса на труда. Те следва да са придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, съгласно Закона за нормативните актове", пише в позицията на държавния глава.

"В конкретния случай е важно да бъдат оценени финансовите последици от промяната на модела за осигурените лица, за Националния осигурителен институт, за пенсионно-осигурителните дружества, за капиталовия пазар на България", се посочва в съобщението.

Според него с предложението правото на избор на гражданите е ограничено от въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите да се осигуряват само в Националния осигурителен институт без възможност в последствие да изберат универсален пенсионен фонд. В още по-голяма степен това важи за младите хора, които за първи път се включват на пазара на труда. Възможността в рамките на едногодишен срок да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор.

Плевнелиев призовава към отговорен дебат в търсене на устойчиво решение в предложения тримесечен срок, в резултат на който да бъде представена, придружена с оценка на въздействието, цялостна концепция от мерки за решаване на двата основни проблема - стабилността на осигурителната система и повишаване на адекватността на пенсиите.

 

Oще: държавен глава  нои  пенсии  пенсионна реформа  пенсионно осигуряване  пенсия  плевнелиев  президент  росен плевнелиев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани