Пеевски пожела да прочете доклада за източването на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Пеевски пожела да прочете доклада за източването на КТБ

Webcafe.bg
19.02.2016, 11:17 (обновена 19.02.2016, 11:23)
Делян Пеевски и Владислав ГОранов

След близо 6-месечното упорство на държавата да разсекрети доклада на "Аликс Партнърс" за източването на КТБ, внезапно гласовете в подкрепа на пълната публичност се увеличиха с още трима - тези на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов.

Депутатите от ДПС са внесли предложение за поправка на Закона за банковата несъстоятелност, с която се отменя правото на конфиденциалност по договора между държавата и наетите от нея компании, разследващи банкови фалити.

Законовата инициатива на Пеевски задължава както временните, така и титулярните синдиците да публикуват пълното съдържание на докладите "с изключение на препоръките по събиране на вземанията" от източената банка.

От ДПС настояват новите разпоредби да се отнасят и за заварени производства и сключени по тях договори - т.е. и за договора с "Аликс Партнърс", подписан през юни 2015 г.

"Предлаганите изменения са продиктувани от обществени интерес и са естествено продължение на политиката на ПГ на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се за фалита на КТБ", пише в мотивите към законопроекта на Пеевски, Цонев и Чобанов.

Не става ясно защо инциативата им идва едва сега, след като от м. септември разследването на "Аликс Партнърс" за източването на КТБ е предадено на държавата, но Министерството на финансите категорично отказваше да го публикува.

Аргументите на МФ бяха, че осветяването на ключови имена и данни може да попречи на събирането на дълговете на държавата в КТБ.

Депутатите Мартин Димитров и Петър Славов (РБ), Валери Симеонов (ПФ) и Методи Андреев (ГЕРБ) заведоха дело срещу отказа на МФ да разкрие информация за всички лица, заемащи публични длъжности, които са споменати в доклада.

На 15 февруари обаче премиерът Бойко Борисов разпореди на финансовия министър Владислав Горанов да предприеме мерки за разсекретяването на всички факти.

Обратът в позицията на МФ идва седмица след като синдиците на банката оповестиха последната група списъци на физически и юридически лица със свалена банкова тайна, от които излязоха стотици имена на магистрати, депутати, министри, и други лица на висши държавни длъжности с шест- и седемцифрени влогове в банката на Цветан Василев.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2015, 17:59

1 Лара | 19.02.201618:19

Не само пЕевски, цялото общество трябва да има достъп до него, щом касае истината за КТБ и отговорността на крадците.
   

оценка

+0 -0