Затишие на страстите след 100 дни Борисов-2 | webcafe.bg
newscafe

Затишие на страстите след 100 дни Борисов-2

Webcafe.bg
17.02.2015, 12:49 (обновена 17.02.2015, 13:02)
Новият кабинет

Социолозите отчитат стабилна подкрепа за партиите от управляващата коалиция, което отдават на традиционния рефлекс на обществото да подкрепя победителите

Цялостното доверие към кабинета "Борисов-2" продължава да се измерва в отрицателни стойности, но тенденцията сочи за лек ръст на положителните отзиви за правителството.

Такава е равносметката след първите 100 дни на правителството според изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 30 януари и 5 февруари.

На въпроса "Имате ли доверие на правителството?" 32% от запитаните дават положителен отговор, докато повече от половината - 56 на сто - отговарят с "не".

От агенцията правят сравнение с данни от октомври 2014 г. - месецът на безвластието, в което се водеха серия от двустранни преговори между мандатоносителя и останалите политически сили, като отчитат двойно по-висока стойност на доверието в редовното правителство за сметка на доверието в отиващия си кабинет на Георги Близнашки.

В сравнение с данните от редовното изследване от януари 2015 г. обаче не се наблюдават значителни разлики в нивото на доверие към кабинета на Бойко Борисов - нетните стойности отново са отрицателни при 28% подкрепа и 56% недоверие.

Според последното проучване на "Галъп" най-много положителни отзиви за кабинета на Бойко Борисов идват от избирателите на ГЕРБ - над 70%. Само 1/10 от симпатизантите на мандатоносителя изпитват недоверие към правителството.

Значително по-ниски са стойностите сред останалите три партии от управляващата коалиция - над половината от избирателите на АБВ заявяват, че нямат доверие в кабинета; същите настроения се отчитат и сред симпатизантите на "Патриотичния фронт".

Единствено при Реформаторския блок делът на поддръжниците на кабинета надвишава този на хората, които открито заявяват, че му нямат доверие.

От данните на "Галъп" прави впечатление значително по-високият относителен дял на доверието към правителството при симпатизантите на ДПС (почти 1/5 отговарят положително) на фона на острото недоверие, демонстрирано от избирателите на БСП и "Атака".

Социолозите отчитат стабилна подкрепа за партиите от управляващата коалиция, което отдават на традиционния рефлекс на обществото да подкрепя победителите.

Наблюдава се ръст в личните рейтинги на основните политически фигури. Кристалина Георгиева е с 55% доверие през февруари, Йорданка Фандъкова - с 44%. Ръстът при Петър Москов продължава и той вече се ползва с доверието на една трета от българите. На сходни нива са Бойко Борисов, Константин Пенчев, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Маргарита Попова, Ивайло Калфин и т.н.

Единствените личности с положителен баланс на доверието, според "Галъп", са еврокомисарят Кристалина Георгиева, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Високо е доверието и в омбудсмана Константин Пенчев.

Регистрираните обществени нагласи свидетелстват за наличие на сериозни обществени тревоги, които засега са „под повърхността".

Те очертават сложна ситуация за настоящото управление, което ще е принудено да крепи усещането за стабилност в обстановката на традиционно ниско доверие към институции и политици, засилено международно напрежение и нелека икономическа ситуация, обобщават от "Галъп".

Oще: бойко борисов  галъп  герб  доверие  недоверие  правителство  рейтинг  реформаторски блок  социология 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.05.2014, 02:00

1 puebloto | 18.02.201506:16

Бесен целта,ТИКВИ, е изпълнена!!!!!!!!!!
никой не внимава в час Удивителна преди време казахме,че целта на ТОЗИ ГНУСЕН СЕЛЯНИН-БОРИСОВ,е единственно и само да начука гигантски заем за тиквениците.... е този път- успя! с дянков,за малко се размина,но тогава целта беше 3-4 млрд,сега.......... Смее се ммммммммм ,сладко.......да го духате селяни изтрещяли- да са ви честити едни 8 млрд евра,да ви серем в устата на всички Смее се
   

оценка

+0 -0