Христо Иванов се съмнява в действията на ВСС | webcafe.bg
newscafe

Христо Иванов се съмнява в действията на ВСС

Webcafe.bg
12.12.2014, 12:10 (обновена 12.12.2014, 12:56)
Христо Иванов

Правосъдният министър предлага МС да направи сигурен софтуер за делата

Всеки среднокомпетентен човек може да контролира софтуера за случайното разпределение на делата в съда. Това каза пред bTV правосъдният министър Христо Иванов. Той посочи, че в някои отношения ВСС е свършило неща, но има сериозен проблем с разпределението на делата, като конкретно става дума за две дела.

„Трябва да видим бързи реформи, но виждаме объркани действия, които приличат на отлагане на проблема", каза Иванов.

"Първият доклад на IТ експерт е показал, че всеки среднокомпетентен човек може да контролира софтуерът. Сега за втората проверка ВСС отказва да даде достъп на експерта до сорс кода на софтуера и не може експертът да стигне до информацията в софтуера. За мен е под съмнение дали действията на ВСС ще доведат до конкретно решение, софтуерът не е защитен. Освен конкретни хора, които могат да използват пробойните на този софтуер има хора, които са си затваряли очите", каза Иванов.

Той посочи, че от ВСС трябва да дадат на експертите, избрани от тях, сорс кода. Министърът посочи, че "ВСС от април си е затварял очите".

Според Христо Иванов, софтуерът е създаден 2006 г. със съвсем друга цел, когато ЕК поставя условие да има такъв софтуер като антикорупционна мярка.

Иванов призова ВСС да осъзнае сериозността на проблема и да отговори в най-кратък срок как да се създаде организация на работа. Другият въпрос, според него, е какво ще направим с хората, които са допуснали тези проблеми. Той посочи, че от предстоящия доклад на ЕК зависи дали България ще влезе заедно с Румъния в Шенген или ще бъдем разделени.

"Аз винаги съм казвал, че ако нашата цел е следващият съвет да е по-отговорен, трябва да направим всичко да изкара мандата си. От друга страна независимостта не трябва да води до безотговорност. Моето желание е да стимулираме ВСС да си свърши работата", каза Иванов. По думите му той много се надявал на следващото заседание на ВСС да види адекватни действия.

Според Иванов е възможно да се наложи Министерски съвет да изготви сигурен софтуер и да го предостави на ВСС. „Разработката на такъв сигурен софтуер, не е кой знае каква философия. Те ме обвиниха, че искам една сладка поръчка да осъществя, но поръчката не е особено сладка. Не е въпросът съдебният министър, посланикът, посланикът на Бурунди да дава отговори. От резултатите от този скандал, който се случва в момента, зависи много интеграцията на България в бъдеще", каза Иванов.

По повод скандала със съдия Румяна Ченалова, министърът посочи, че ВСС трябва да види каква е ситуацията. Той посочи, че ВСС вече има едно дисциплинарно производство срещу съдия Ченалова, но повече от година няма резултати. Той коментира и исканата от съдиите от СГС оставка на Владимира Янева и нейните заместнички и посочи, че трябва да бъде поставен ребром въпросът за тяхната отговорност и убедително да бъде разгледан във ВСС.

Oще: висш съдебен съвет  всс  иванов  министър  министър на правосъдието  правосъдие  съд  съдии  съдия  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.