"Технически основания" зад спирането на обществени поръчки | webcafe.bg
newscafe

"Технически основания" зад спирането на обществени поръчки

Webcafe.bg
18.02.2016, 10:03 (обновена 18.02.2016, 10:08)
Томислав Дончев

Снимка: © Webcafe.bg

По-рано тази седмица Борисов спря и фирмите, избрани да построят отсечката между Ябланица и разклона за Плевен /Ловеч на магистрала „Хемус" заради "слухове за нередности"

Причините за спирането на обществени поръчки за милиони са технически, а голяма част от тях не са завършили и са в начална фаза. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред Нова телевизия.

"До момента аз не съм чул в някоя от тези процедури да има нарушение, дефект или
корупционна практика", каза още той. Като причина за спиране на поръчки той посочи и промяна в режима на финансиране.

"Това често се случва, когато някоя от поръчките е с европейско финансиране, а нещата са се променили. А и в крайна сметка всеки от възложителите има политическо ръководство. Това ръководство има право на съображения. Когато то има притеснения и вълнения, то има право да предприеме спиране на процедурите", каза Дончев.

Той даде пример с изработването на лични документи за половин милиард лева. "В същото време се получава писмо от БНБ, в което те казват, че вече разполагат с дружество, което така или иначе и в момента изработва документи за самоличност. В такава ситуация е нормално търгът да се спре", каза Дончев.

Вицепремиерът коментира и въпроса с магистрала "Хемус". "Нима вие искате най-важният и най-стратегически проект, който е за Северна България да се договаря, да се строи и да се ползва и всичко това да е свързано със съмнения доколко е редно, законосъобразно?", каза той.

Преди ден стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е разпоредил прекратяване на обществена поръчка за 95 млн. лева в МЗХ заради съмнения за нередности. Освен нея ще бъдат прекратени още няколко процедури - включително за отпечатването на новите документи за самоличност, чиято обща стойност беше около 500 млн. лева.

По-рано тази седмица Борисов спря и фирмите, избрани да построят отсечката между Ябланица и разклона за Плевен /Ловеч на магистрала „Хемус". Това са консорциуми, смятани за близки и свързани от представители на бранша до Делян Пеевски и Валентин Златев. Като причина той изтъкна "слуховете за нередности около избора на изпълнители" за двете отсечки от Ябланица до разклона за Плевен-Ловеч.

Oще: валентин златев  власт  делян пеевски  земеделие  магистрала хемус  мзх  министерство на земеделието и храните  народно събрание  обществени поръчки  поръчки  правителство  строителство  технически основания  томислав дончев  хемус  храни 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.