Създава се ново звено - Национален инспекторат по образованието | webcafe.bg
newscafe

Създава се ново звено - Национален инспекторат по образованието

Webcafe.bg
25.09.2015, 12:28 (обновена 25.09.2015, 12:37)
Ученик

Според промените в закона на всеки 5 години националният инспекторат ще трябва да извършва поне по една инспекция на всяка детска градина и всяко училище

Национален инспекторат по образованието под шапката на Министерски съвет ще бъде създаден, когато новият Закон за предучилищното и училищното образование влезе в сила.

Това решиха депутатите днес в пленарна зала, където продължава второ четене на образователния законопроект.

Националният образователен инспекторат ще е орган за външно инспектиране на детските градини и училищата. Директорът му ще се назначава и освобождава от министър-председателят.

В момента в Министерството на образованието и науката функционират регионални инспекторати по образованието. Според приетите текстове те ще продължат да действат като "регионални управления на образованието".

Според промените в закона на всеки 5 години националният инспекторат ще трябва да извършва поне по една инспекция на всяка детска градина и всяко училище.

Директорът ще предоставя на министъра на образованието и науката и на Министерския съвет анализ за качеството на образование в инспектираните учебни заведения.

Oще: детски градини  инспекторат  национален инспекторат  образование  парламент  училища  училищно образование 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани