Парламентът с нов опит за закон срещу корупцията | webcafe.bg
newscafe

Парламентът с нов опит за закон срещу корупцията

Webcafe.bg
03.09.2015, 08:55 (обновена 03.09.2015, 08:58)
парламент

Снимка: © webcafe.bg

Законопроектът предвижда създаването на работеща система за проверка на имуществените декларации и за установяване на конфликт на интереси чрез създаването на нов единен антикорупционен орган.

Народното събрание ще направи нов опит да приеме на първо четене законопроекта за предотвратяване на корупцията по високите етажи на властта, съобщава БНР. Проектът трябваше да бъде гласуван още в края на юли, но това не се случи.

Законопроектът предвижда създаването на работеща система за проверка на имуществените декларации и за установяване на конфликт на интереси чрез създаването на нов единен антикорупционен орган.

В него се съдържа и дефиниция на „корупционно поведение", при което, в резултат на заеманата висша публична длъжност лицето получава облаги, водещи до незаконно увеличаване на неговото или на свързани с него лица имуществено състояние.

Според законопроекта трябва да се създаде Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще обедини Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации.

Ще бъде разширен и кръгът от лица, които са задължени да подават декларации за имуществено състояние и конфликт на интереси, като в това число ще влязат общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на лечебни заведения за болнична помощ. Ще се декларират трудовите доходи, чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 5000 лв.

Ще се допуска и възможността да бъде образувано досъдебно производство и по анонимен сигнал или медийна публикация. Законът трябва да влезе в сила от 1 януари, 2016 година.

Oще: антикорупционен орган  закон  законопроект  конфликт на интереси  корупция  народно събрание  парламент  реформатори  реформаторски блок 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани