Орешарски осъди финансовите намерения на Горанов | webcafe.bg
newscafe

Орешарски осъди финансовите намерения на Горанов

Webcafe.bg
18.02.2015, 09:42 (обновена 18.02.2015, 10:03)
орешарски

Снимка: © webcafe.bg

Изтъкването на предишното правителство като причина за поемането на дълга, Пламен Орешарски определя като "твърде изтъркано политическо клише"

Бившият премиер Пламен Орешарски, който в последните месеци е пестелив в изказванията си, разкритикува намерението на финансовото министерство за държавен заем от 16 милиарда лева. Коментарът му идва в деня, в който БСП - партията, с чийто мандат стана министър-председател, организира протест срещу дълга.

"Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели - същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд.лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева", пише Орешарски във Facebook.

Изтъкването на предишното правителство като причина за поемането на дълга, Пламен Орешарски определя като "твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение".

"Новият дълг щял да раздвижи икономиката. Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж. Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки", пише още бившият премиер.

Според Орешарски не е верен и аргументът, че новият дълг няма да влоши дълговите ни показатели, защото планираният от властите икономически растеж е под 1%.

"Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност...! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала", пише още Орешарски.

"Правителството завари фискални резерви от 9 млрд.лева - гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година. Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат - тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", посочва още той.

Преди седмица икономическият експерт на Реформаторския блок Мартин Димитров отбеляза, че новият дълг се налага заради наследството на кабинета "Орешарски". През 2013 година, по време на кабинета "Орешарски" депутатът от БСП Румен Гечев аргументира взимането на заем от 1 милиард лева като нещо нормално и посочи, че и през следващите години ще продължи да се прави, защото всички правителства по света правят така.

Oще: бсп  владислав горанов  герб  дълг  държавен дълг  държавен заем  заем  кабинет "орешарски"  орешарски  пламен орешарски  рб  финансов министър 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани