"Търсят се 160 от 240", кафе и протест пред парламента | webcafe.bg
newscafe

"Търсят се 160 от 240", кафе и протест пред парламента

Webcafe.bg
22.07.2015, 07:46 (обновена 22.07.2015, 10:01)
Търсят се 160 от 240, 160 от 240, парламент, протестна мрежа, съдебна реформа

Снимка: © Протестна мрежа

Депутатите днес бяха посрещани в НС от две акции

Днес продължиха политическите срещи между премиера и парламентарните сили за подкрепа на съдебна реформа. Бойко Борисов разговаря с ръководството на БСП. След срещата стана ясно, че консенсус не е постигнат.

БСП не казват срещу кои текстове имат съображения, но според партията разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдебна и прокурорска, може да стане и без промяна в основния закон.

"Г-н Миков аргументирано ми каза защо са против, заяви на брифинг в парламента Борисов. Малко бях подведен, че много работа се е свършила, но се оказа, че през тези месеци само сме се информирали какво искаме да правим, но повече се е политиканствало, без да се поставят сериозните аргументи на масата", допълни премиерът.

Вчера Борисов се срещна с ДПС и Реформаторският блок, за да обсъдят как може да се излезе от патовата ситуация с промените в Конституцията за съдебната реформа. До съгласие обаче не се стигна.

ДПС се обяви за алтернативен проект за изменение на Конституцията по трите теми, по които Борисов настоява за консенсус - разделяне на две колегии на ВСС, засилване ролята на Инспектората на ВСС и пряк избор на магистратите. Движението настоява крайните кадрови решения да са на Пленума на ВСС, а не на отделната колегия.

Офертата на ДПС е внесеният законопроект да бъде изтеглен и да бъде внесен "алтернативният" с подписите на 180 депутати (конституционното мнозинство от три четвърти), който да се приеме спешно до 15 септември.

Депутатите днес бяха посрещани в НС от две акции - протест под формата на пиене кафе в подкрепа на съдебната реформа, промените в Конституцията и против предложенията на ДПС, както и акция на организацията План Б с искане за "истинска съдебна реформа" и оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

Около 300 души се събраха на протеста против подмяната в реформата на съдебната система. Те заплашват с нови протести, този път срещу ГЕРБ, ако от партията започнат да играят с ДПС по отношение на съдебната реформа. Недоволните граждани хвърляха домати към НС.

Протестът, организиран от привържениците на реформата, бе при входа, откъдето влизат и депутатите. Демонстрацията на План Б беше пред сградата на НС.
Контрапротестиращите бяха предимно хора на тийнейджърска възраст. Един от тях, който застана пред камерата на "Нова Телевизия", заяви, че е на 14 години и присъства на протеста заради свои приятели.

Централите на партиите БСП и ДПС снощи бяха "украсени" с плакати с надпис: "Търсят се 160 от 240" да гласуват "за" промените в Конституцията. Това става известно от пост във фейсбук профила на "Протестна мрежа".

От него се вижда, че плакатите, оцветени жълто и станали вече известни, заради кампанията, че промените в основния закон трябва да съберат минимум от 160 гласа в парламента, са били поставени тази нощ.

Не е категорично ясно кой стой зад акцията.

Централите преди Кафето за истинска Правосъдна реформа или #ОСТАВКА 8:15ам-22.07.2015https://www.facebook.com/events/113129695698109/

Posted by Протестна мрежа on Tuesday, July 21, 2015

Промените в конституцията влизат на първо четене като първа точка в петък в пленарната зала. Това решиха депутатите с приетата седмична програма за работа на НС. В нея са още второто гласуване на промени в Закона за енергетиката, в Закона за горите, в Закона за митниците.

Oще: 160 от 240  бойко борисов  бсп  всс  дпс  кафе  конституция  контрапротест  лютви местан  михаил миков  план б  правосъдие  протест  реформа  срещи  съд  съдебна реформа  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани