БСП пак тръгна срещу Комисията по досиетата | webcafe.bg
newscafe

БСП пак тръгна срещу Комисията по досиетата

Webcafe.bg
28.01.2016, 13:47 (обновена 28.01.2016, 14:10)
Атанас Мерджанов, Михаил Миков и Янаки Стоилов в изборната нощ

Снимка: © Webcafe.bg

БСП смята, че за 9 години Комисията по досиетата създава само скандали и раздори

БСП внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата, тъй като всявала раздори с дългогодишната си дейност по разкриване на архивите на Държавна сигурност и Българската народна армия. Социалистите отново настояват на нейно място да се създаде Институт за национална памет, което е стара тяхна идея.

Според Атанас Мерджанов т.нар "картонче" не е доказателство за принадлежност към ДС, защото „трябва да се разграничат лицата служили на страната и тези доносничели за лична облага".

Междувременно депутати от Методи Андреев от ГЕРБ и Мартин Димитров от РБ поискаха Комисията по досиетата да провери за агентурна принадлежност получателите на необезпечени кредити от фалиралата КТБ.

„Искането за закриване на комисията е пряко свързано с предлаганите от нас промени, с които се разширява обхвата на проверяваните за чисто агентурно минало лица", коментира Петър Славов за предложението на БСП.

В законопроекта са заложени „принципите на политическа неутралност и спазване на честта и достойнството" на служителите за сигурността на страната и техните наследници.

„През последните няколко месеца изобилстват инициативи от представителите на управляващото мнозинство за разширяване на кръга на проверяваните. Това говори за един лустрационен хъс, който управляващите проявяват с разширяването на обсега и обхвата на тази комисия", обясни говорителят Мерджанов.

През годините много сътрудници на бившата ДС публичното са се обиждали, че са били доносници на репресивния комунистически апарат. Те твърдят, че са работили за интересите на България, например директорът на НИМ Божидар Димитров и независимият депутат Велизар Енчев - и двамата са написали книги по темата.

Според предложенията Институтът за национална памет ще осъществява дейността си в три основни насоки - достъп до документи на лицата, за които са събирани данни в службите, при гарантиране на интересите на трети лица; проверка за принадлежност и сътрудничество с тези служби по искане на изрично посочените в закона лица; достъп до архивите за научно-изследователска, публицистична и проучвателна дейност.

Преди три години за закриване на Комисията по досиетата призоваха от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, асоциация "Сигурност" и Асоциацията на разузнавачите. Тогава БСП пак опитва да прокара подобни поправки в закона, а председателят й Евтим Костадинов заяви, че "лица и кръгове в БСП имат интерес да пречат на дейността на Комисията по досиетата".

Oще: агентурно минало  бивши агенти на дс  бсп  бсп срещу комисията по досиетата  доносници на дс  досиета  евтим костадинов  комисия по досиетата  ктб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2014, 09:51

1 Grigor Grigorov.1224157971 | 28.01.201614:22

На снимката горе: агент "Георги", агент "Атанас"и агент "Михаил"-то си пише Смее се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани