Ромите в Гърмен не искат временни жилища | webcafe.bg
newscafe

Ромите в Гърмен не искат временни жилища

Webcafe.bg
31.08.2015, 16:07 (обновена 31.08.2015, 16:14)
гърмен

Снимка: © Top Presa TV

При сблъсъци през май четирима души бяха ранени, а осем арестувани

Нито един от жителите на квартал "Кремиковци" в Гърмен не е попълнил декларация за социално и имотно състояние, както и за желанието си да бъде настанен във временно жилище, предаде БНР.

Днес е крайният срок да се предадат такива декларации преди да продължи принудителното премахване на незаконните къщи.

То беше спряно след предупредително писмо на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който настоява да се намери решение за настаняване на ромите преди къщите им да бъдат съборени.

В "Кремиковци" трябва да бъдат премахнати 125 постройки. Ромите обаче отказват да напуснат махалата и общността. Декларациите се смятаха да изход от патовата ситуация, но до този момент не е попълнена нито една.

Жител на Гърмен и семейство от София са предоставили две къщи за настаняване на ромски семейства.

При сблъсъци през май четирима души бяха ранени, а осем арестувани. Напрежението в Гърменско ескалира заради висока музика, пусната от група роми. След това се надигнаха протести заради незаконни ромски постройки в селото.

Oще: временни жилища  гърмен  жилище  кремиковци  роми 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани