Борисов поиска вносни експерти по съдебна реформа | webcafe.bg
newscafe

Борисов поиска вносни експерти по съдебна реформа

Webcafe.bg
17.12.2015, 18:48 (обновена 17.12.2015, 19:13)
бойко борисов в брюксел

Снимка: © Facebook / Boyko Borissov

Той допусна външното наблюдение на обхване и държавното обвинение

Премиерът Бойко Борисов лансира нова идея за съдебната реформа: "внос" на европейски пратеници, които да наблюдават дейността на съда и поркуратурата.

"Бихме искали от ЕС да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим, и да сме сигурни, че тя е в правилната посока", каза Борисов в Брюксел, цитиран от БТА.

Той допусна външното наблюдение на обхване и държавното обвинение - "за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия" - и коментира, че тази мярка не трябва да се възприема като обида за държавата.

Не стана ясно дали позицията на Борисов е координирана с главния прокурор Сотир Цацаров, който само преди година се обяви категорично против идеята на правосъдния министър Христо Иванов за независима международна проверка на ефективността на прокуратурата.

Тя беше заложена и в проекта за актуализирана стратегия за съдебна реформа, предложен от Министерството на правосъдието в края на 2014 г.

В стратегията за съдебна реформа, приета от Министерски съвет на 17 декември 2014 г., обаче този текст липсваше. Имаше само препоръка за "анализ на ефективността на специализираната прокуратура и специализирания наказателен съд в светлината на успешни международни модели за органи за борба с корупцията и организираната престъпност" (т. 4.4.1).

"Ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват и искаме да стане по-добре, защо да не ни изпратят двама-трима експерти?", попита днес Бойко Борисов, който заяви, че това била инициатива, която току-що му дошла наум.

Идеята за внос на европейски експерти в помощ на българските институции за вътрешна сигурност и правосъдие не е нова.

В края на управлението на Сергей Станишев през 2008-2009 г. кабинетът беше поел ангажимент да разчита на американски и европейски експерти за структурната реформа на МВР.

През 2009 г. в кабинета на вицепремиера Меглена Плугчиева беше назначен германският експерт Ролф Шлотерер, който беше идеологът на концепцията за БОРКОР.

България е обект на редовно наблюдение от страна на ЕК в областта на правосъдието и вътрешните работи по Механизма за сътрудничество и проверка от 2007 г. насам.

Новият доклад на ЕК за напредъка в съдебната реформа се очаква през януари 2016 г. - т.е. само след месец.

Oще: бойко борисов  главен прокурор  европейски експерти  конституция  мвр  министерство на правосъдието  министър на правосъдието  правосъдие  прокуратура  промени в конституцията  сергей станишев  сотир цацаров  структурна реформа  съдебна реформа  христо иванов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани