Калфин настоява за минимална пенсионна възраст на полицаи и военни | webcafe.bg
newscafe

Калфин настоява за минимална пенсионна възраст на полицаи и военни

Webcafe.bg
02.05.2015, 11:38 (обновена 02.05.2015, 12:15)
Ивайло Калфин

Калфин е категоричен, че повишаването на възрастта за пенсиониране трябва да е плавно

Министърът на труда и социалната политика не е склонен на отстъпки относно въвеждането на минимална възраст за пенсионирането на военни и полицаи. Към момента минимална възраст, на която да се пенсионират заетите в тези сфери, няма.

„Надявам се пенсионната реформа да бъде приета в този вид. Ако се променят някои нейни параметри, то това ще промени цялата система. Това, което внасяме сега, са над 20 мерки, които вървят в пакет", каза Калфин. Според него е осъществим даденият от него пример 50-годишен мъж със заплата 1300-1400 лева, през 2029 година да може да се пенсионира с пенсия от 1400 лева.

„Тези примери аз не съм си ги измислил. Те се основават на разчети и дългосрочни икономически прогнози, които се правят в НОИ. Ако бъде приет пакетът, който съм предложил, в следващите 15 години силно ще намалее зависимостта на НОИ от бюджета", аргументира се той.

„НОИ е един баланс, който има приходи и разходи. Много е важно как ще се структурират приходите и какъв ще бъде достъпът до пенсиите, за да се види какви ще са разходите. В такъв случай всяка една комбинация от възможни мерки дава различен ефект. Това, което сме заложили в тази конкретна комбинация и с тези конкретни стойности, показва точно, че пенсиите могат да се увеличават", изтъкна министърът.

Калфин посочи, че има аргументи за това възрастта за пенсиониране да се вдига бавно и постепенно.

Той заяви, че е още твърде рано да се каже дали големият излишък от 1 милиард и повишаващата се събираемост на приходите през първите месеци на годината ще доведат до ръст на пенсиите и на минималната заплата.

„Резултатите са много добри. Смятам, че ако продължат така, следващата година ще имаме аргументи да говорим по този въпрос", заяви Калфин.

Oще: ивайло калфин  министър на труда и социалната политика  пенсии  пенсиониране  пенсионна политика  пенсионна реформа  социален министър  социална политика 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани