Парламентът окончателно прие възрастта за пенсия | webcafe.bg
newscafe

Парламентът окончателно прие възрастта за пенсия

Webcafe.bg
28.07.2015, 19:27 (обновена 28.07.2015, 23:11)
Ивайло Калфин

Снимка: © Webcafe.bg

Против промените бяха от БСП и Патриотичния фронт

Народното събрание окончателно прие въвеждането на промяна във възрастта за пенсиониране на мъжете и жените, съобщава БНР.

С измененията в Кодекса за социалното осигуряване се залага плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, като за масовата трета категория труд мъжете и жените ще се пенсионират на 65 г.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години и 10 месеца при жените и 63 години и 10 месеца при мъжете, като жените трябва да имат 35 години и 2 месеца осигурителен стаж, а мъжете 38 години и 2 месеца.

От края на декември 2016 г. възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година. За мъжете първоначално това ще става с по 2 месеца годишно, а от 2018 г. - с по 1 месец. При жените първоначалното повишаване на възрастта за пенсиониране ще бъде с по 2 месеца годишно. Това ще бъде до 2029 г. След това, между 2030 и 2037 г., тази възраст ще нараства с по 3 месеца годишно. Така в крайна сметка през 2037 г. и мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години.

С плавното увеличаване на възрастта мъжете, родени през 1964 г., ще са първите, които ще се пенсионират на 65 г., а жените, родени през 1972 г., ще са първите, които ще излизат в пенсия на 65 г. Всички останали ще се пенсионират по-рано. Паралелно ще расте и осигурителният стаж, който в крайна сметка трябва да достигне 40 години за мъжете и 37 за жените.

Против промените гласуваха от БСП и Патриотичния фронт.

Ще се запази тристълбовия пенсионен модел, като се регламентира правото на свободен избор за лицата, родени след 31 декември 1959 година, да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавно обществено осигуряване, като се предвижда изборът да не е еднократен.

Oще: второ четене  депутати  народно събрание  нс  парламент  пенсиониране  пенсионна възраст  пенсионна реформа  пенсия  работа  работещи  социална реформа  увеличаване на пенсионната възраст 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани