Референдумът на Слави ще е в средата на лятото | webcafe.bg
newscafe

Референдумът на Слави ще е в средата на лятото

Webcafe
21.04.2016, 14:15 (обновена 21.04.2016, 14:20)
Слави Трифонов

Снимка: © bTV.bg

Информационната кампания по разясняването на въпросите, както и сблъскването на щабовете "за" и "против" конкретните питания, ще се състои в средата на лятната ваканция

Със 115 гласа "за" Народното събрание прие поправка в Изборния кодекс, която доведе до абсурд провеждането на референдума на Слави Трифонов.

По предложение на БСП, референдумите и националните избори вече няма да се провеждат в един и същи ден - въпреки че това беше задължително условие по настоящия Закон за прякото участие на гражданите във властта.

Заявка за подобна промяна беше направена още преди седмици от страна на ГЕРБ, които обявиха, че държат референдумът на Слави Трифонов да се случи преди президентските избори през октомври тази година.

Промяната съвпадна и с решението на парламента да включи в дневния си ред обсъжданията по подписката на "Шоуто на Слави" на 11 май, т.е. в първия работен ден след Великденската ваканция.

Заради събраните над 500 000 легитимни подписи, провеждането на референдума стана задължително, но НС има право на редакционни поправки.

По закон - президентът е длъжен да определи датата на референдума в срок до един месец от обнародването на решението на Народното събрание.

Тази дата не може да е по-рано от 2 месеца и по-късно от 3 месеца от датата на обнародване на решението от парламента.

Ако президентът "побърза" да пусне референдума незабавно след решението на НС, то датата за провеждане на националното допитване по 6-те въпроса ще се падне точно между средата на юли и средата на август - в най-активния отпускарски сезон.

Ако Плевнелиев се възползва от едномесечния аванс, който му дава законът, най-късната възможна дата за провеждане на референудма се пада в средата на септември.

Във всички случаи - информационната кампания по разясняването на въпросите, както и сблъскването на щабовете "за" и "против" конкретните питания, ще се състои в средата на лятната ваканция.

Екипът на "Шоуто на Слави" предлага шест въпроса за национален референдум:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Oще: закон за прякото участие на гражданите  изборен кодекс  избори  кампания  национален референдум  подписка  президентски избори  референдум  референдумът на слави  слави  слави трифонов  шоуто на слави 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.01.2014, 01:09

7 desita | 23.04.201617:58

Лелеее. То това е цяла анкета. Цели 6 въпроса. Чудя се, как ли ще ги прочетат ромите и Местан как ще им обясни на кой въпрос как да отговорят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.05.2015, 11:28

6 stoy | 22.04.201612:47

Шами, тежки проблеми с паметта ли имате, или обичате да лъжете най-нагло и безпардонно? През 2005 г. РЕДОВНИТЕ парламентарни избори бяха на 25 юни, а през 2009 г. - на 5 юли. И изборите през 2009 г. бяха с рекордна за последните 15 години активност - общо 4 225 124 действителни гласове. "Почивният сезон" някак не успя да им попречи, хората бяха достатъчно силно мотивирани от безобразията на тогавашната тройна коалиция и изявленията на Доган "аз разпределям порциите в държавата". Друг е въпросът дали победителят на тези избори не измами очакванията... Намига
Хайде да се опитаме да бъдем обективни: Да, парламентът прие референдумите да се провеждат отделно заради "референдума на Слави". Т.е. имаме откровено действие на сегашното статукво срещу нов политически играч, понеже това неминуемо ще свали броя на участниците в референдума. Което пък предизвиква канския рев и грозните попържни на сценаристите на Слави. Обаче! Ами като са толкова сигурни в правотата си и народната любов и подкрепа Слави и сценаристите му, защо настояват непременно да се "качат на ракета-носител", т.е. да си вдигнат активността на раферендума чрез интереса към друг вид народен вот? Нали сме наясно, че много хора биха участвали в референдума на принципа "що пък да не гласувам, да видим какво ще стане", но само ако са отишли до урните основно по друга причина - избора за президент (или кмет, или НС). Иначе не биха отишли специално заради референдума, тъй като не са особено убедени в смисъла и логиката на въпросите. А част от въпросите в референдума на Слави и компания са откровено популистки, те затова разчитат да се качат на гърба на други избори, за да подлъжат "Vox populi".
Да обобщим: Имаме откровена безпринципност и "тънки електорално-популистки сметки" и от двете страни. "Новите", "честни", "гневни" и "мислещи за народа, за разлика от старите изедници и к.ви" са още по-популистки вариант на старите безчестни, мазни, немислещи за народа изедници и к.ви.
Туто! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

5 peta_wawa | 21.04.201618:37

Чудно, от чужбина ще дойдем да си гласуваме по избирателни райони, вместо да се тъпчем в посолствата Много щастлив!
Всеки може да гласува на морето, предизвикателство - гласувай на всяка цена Палав ...
Може да им се даде добър урок ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 21.04.201616:00

Нарочно, за да няма нужния брой гласове!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.01.2011, 14:50

3 Шахта Процесор | 21.04.201615:56

Прегледайте тази статия и се замислете дали проблемър е в мажоритарният вот или не.
https://en.wikipedia.org/wiki/Table_of_voting_systems_by_country
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

2 vanko | 21.04.201614:50

Някой изненадан?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 21.04.201614:42

Още един прецедент в областта на курвенската политика.Избори за НС и президент се определят извън почивния сезон задължително.А когато става дума за пряко допитване_в почивния сезон и ако може да е само от 22 часа до 06 часа.Абсолютно плиткоумие.
   

оценка

+1 -0