Плевнелиев налага вето върху разпоредби от Изборния кодекс | webcafe.bg
newscafe

Плевнелиев налага вето върху Изборния кодекс

Webcafe.bg
07.05.2016, 11:40 (обновена 07.05.2016, 11:47)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Заради правото на глас на българите в чужбина, той връща Изборния кодекс за повторно обсъждане

Президентът Росен Плевнелиев ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Според него това ще даде на народните представители възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите.

Президентът вярва, че Изборния кодекс (ИК) следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина и подкрепя всяка демократична промяна в тази посока. Това обаче не трябва да става за сметка на неравното третиране на българските граждани в чужбина. Опитът да се преборят лошите изборни практики обаче не трябва да създава национално разединение.

Оценката на държавния глава е, че с измененията в Изборния кодекс Народното събрание иска да гарантира по-широки възможности на българските граждани в чужбина да участват в избори чрез дистанционно електронно гласуване, но докато това стане реалност, създава ограничения пред тях.

Президентът не може да приеме с един законодателен акт да се създават взаимно изключващи се правила, възпроизвеждащи взаимно изключващи се политики.

Държавният глава връща за повторно обсъждане измененията, които ограничават правата на гласуване за българите в чужбина и броя на избирателните секции.

Президентът се надява при новото обсъждане на закона народните представители да съсредоточат усилията си върху постигане на най-добрия баланс между правата на гражданите и честността и прозрачността на изборите. Държавният глава очаква да не бъдат приемани разпоредби, които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани, се посочва в съобщението от прессекретариата. При наличие на такива, президентът ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.

Oще: българи  българи в чужбина  българия  изборен кодекс  избори  народно събрание  президентски вот  президентски избори 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани