Спешната помощ ще се ремонтира на 3 нива за 4 години | webcafe.bg
newscafe

Спешната помощ ще се ремонтира на 3 нива за 4 години

Webcafe.bg
11.05.2015, 17:40 (обновена 11.05.2015, 17:50)
линейка

Автопаркът ще бъде преоборудван с 600 нови линейки.

Промяната в Центровете за спешна медицинска помощ ще протече на три нива. Това каза при посещението си в Радомир здравният министър Петър Москов, предаде "Дарик".

За 4-годишен период, автопаркът ще бъде преоборудван с 600 нови линейки, като за 400 от тях средствата са от Европейския съюз и 200 - с пари от бюджета. Вече са налични 56 нови реаномобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина, каза още Москов. По този начин при посещенията си при болния, лекарят през телемедицинските устройства ще може да контактува със специалисти в близките болници, обясни министърът.

Второто ниво е оборудване на филиалите на спешна помощ със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа и преценка за по-нататъшно лекуване на пациентите. Третото ниво е реконструкция на спешните приемни на болниците и апаратурното им и кадрово обезпечаване, каза министърът.

Москов определи ваксините като голямо постижение на медицината и заяви, че няма да променя политиката на държавата заради необективните страхове на родители. Вероятността за смърт на дете до 5-годишна възраст е три пъти по-висока в България в сравнение със средноевропейската, посочи министърът.

Трудно могат да се правят сериозни промени в здравеопазването без да се търси съгласие в съсловието и обществото, а на този етап министър Москов не търси такава подкрепа и не приема алтернативни мнения. Това коментира в интервю за "Дарик" бившият социален министър Хасан Адемов, който е член на здравната парламентарна комисия.

Той заяви, че ДПС е подкрепило разписаните цели в концепцията за здравеопазването до 2020 г., но не подкрепя планираните стъпки за постигането на тези цели. Адемов уточни, че ДПС няма да инициира „вот на недоворие" заради здравната политика на кабинета, докато не станат ясни окончателно промените в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лечебните заведения. „Нека министър Москов да се „нареформира" и ще видим какво ще излезе, но не можем да премълчим за очевидно грешни решения", допълни той.

 

Oще: бърза помощ  дпс  здравеопазване  линейка  линейки  петър москов  спешна помощ  хасан адемов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.