Комисията "КТБ" иска сваляне на банковата тайна | webcafe.bg
newscafe

Комисията "КТБ" иска сваляне на банковата тайна

Webcafe.bg
04.06.2015, 12:30 (обновена 04.06.2015, 12:34)
десислава атанасова

Снимка: © F

Комисията на Десислава Атанасова предложи падане на банковата тайна за специалните клиенти на банки в процедура по несъстоятелност - каквато е КТБ

Синдиците на банки в производство по несъстоятелност да имат право да свалят банковата тайна на физически и юридически лица при поискване - това предлагат депутатите от анкетната комисия за КТБ, в проект за промяна в Закона за кредитните институции.

Текстът е подкрепен от всички политически сили в парламента.

Проектът засяга банките в несъстоятелност, чиито синдици ще бъдат задължени да свалят конфиденциалността на клиенти на банката по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете или на министъра на финансите.

Законът въвежда шест случая, при които държавата ще може да публикува сведения за клиентите.

На първо място, това ще са депозанти в банката с преференциални лихвени условия в отклонение от публично обявените, които са извършили разпоредителни сделки със своите влогове след поставяне на банката под специален надзор - какъвто беше казусът с влога на Иван Костов и още близо 1000 подобни случая, по думите на Бойко Борисов.

Втората група лица са привилегированите кредитополучатели на банката. Депутатите обаче въвеждат пределен срок - публична информация могат да бъдат само онези, които са получили заеми на ниски лихви две години преди датата на неплатежоспособността.

Банковата тайна ще падне и за всички физически и юридически лица, които са осъществили цесии и прихващания след поставяне на банката под специален надзор.

Същото се отнася за договорите за кредит, по които не са учредени обезпечения или са предоставени на SPV-дружества.

Ако проектът бъде приет, ще бъдат публикувани данните за размера на влоговете, сметките, кредитите и консултантските договори на политическите партии и на всички лица, задължени да декларират доходите си по Закона за публичност на имуществото.

Това се отнася за всички лица, заемали държавни и публични длъжности в периода от даването на лиценз на банката до откриването на производство по несъстоятелност.

Oще: депутати  десислава атанасова  закон  закон за кредитните институции  закон за публичността на имуществото  комисията ктб  консенсус  ктб 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.