Властта спря поръчка за 30 млн. лв. на "Водстрой 98" | webcafe.bg
newscafe

Властта спря поръчка за 30 млн. лв. на "Водстрой 98"

Webcafe.bg
09.03.2016, 16:15 (обновена 09.03.2016, 20:36)
бойко борисов

Борисов намекна, че сделката ще бъде спряна

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова нареди прекратяване на обществена поръчка на ТЕЦ Марица Изток 2, възложена преди две седмици на консорциум, свързан с компанията "Водстрой 98".

Решението дойде часове след като премиерът Бойко Борисов нареди проверка на процедурата.

Става дума за поръчка за разширение на системата за мониторинг и допълнение на главната командно-контролна система за сигурност на държавния ТЕЦ, който е стратегически обект от значение за националната сигурност.

Стойността на офертата на ДЗЗД "Тагатис" (обединение между "Водстрой 98" и фирмата БММ, представлявана от председателя на Организацията на евреите в България Максим Бенвенисти) е 29 280 900 лв. без ДДС.

Самата поръчка е пусната още през юни 2014 г. в последните месеци на управлението на Пламен Орешарски.

Информацията по преписката в регистъра на обществените поръчки показва, че има две отделни обявления за възлагане - едното от декември 2014 г. и второ от февруари 2016 г.

Борисов обяви, че въпреки възлагането на поръчката до този момент не е плащано нищо на избрания изпълнител. Той изпревари заповедта на енергийния министър, като по-рано днес намекна, че е възможно и тази сделка да се върне отначало.

"Не считам, че в момента ТЕЦ-ът има нито основания, нито толкова много пари, за да направи такава поръчка. Още повече, че излиза 3000 лева за метър охрана. Не виждам "Двойката" да е цъфнала, за да си позволи такава охрана. Възложих на институциите да си свършат работата", каза още Борисов.

Това е втората голяма обществена поръчка с участие на "Водстрой 98", която Борисов подлага на ревизия. Първата от тях беше поръчката за строеж на горски пътища от Държавното горско предприятие в Смолян на стойност 95 млн. лева без ДДС.

Тя беше прекратена по разпореждане на премиера, макар че формалното основание се оказа липса на средства за изпълнението й.

Името на фирмата "Водстрой 98" излезе в списъка на необезпечените кредити в КТБ, изготвен от синдиците на банката в началото на годината, заедно с още няколко компании, смятани за близки до Пеевски - ИПК Родина, Интегрирани пътни системи (компанията, която купи дяловете на Тошо Тошев и Валери Запрянов във в. Преса), Булгартабак Холдинг, Табак Маркет (компанията зад "Лафка"), Промишлено строителство холдинг и др.

Oще: бмм  бойко борисов  водстрой  водстрой 98  герб  делян пеевски  ктб  максим бенвенисти  охрана на тец марица изток 2  тагатис  тец марица изток 2 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани