Нови ограничения за плащанията в брой | webcafe.bg
newscafe

Нови ограничения за плащанията в брой

Webcafe.bg
22.08.2015, 08:49 (обновена 22.08.2015, 09:14)
владислав горанов

Снимка: © webcafe.bg

С цел намаляване на сивата икономика

Подготвя се изменение на Закона за ограничаване на плащанията в брой, с което позволената сума за разплащане на ръка ще бъде намалена. По думите на финансовия министър Владислав Горанов ограничаването на плащанията в брой е свързано с намаляването на дела на сивата икономика.

Тези мерки ще бъдат приети преди края на 2015 г. и ще важат от началото на 2016 г.

„Още през 2010 г. при първото правителство на премиера Борисов се прие Законът за ограничаване на разплащанията в брой. Тогава се изказаха много тези, че не бива да се определя твърде нисък лимит и той беше фиксиран на 15 000 лв. Смятаме, че е дошъл моментът размерът на разрешените плащания в брой да бъде намален", каза Горанов пред в. „Труд".

Според него банковата инфраструктура е изключително добре развита и нищо не налага определени търговски сделки и плащания в такъв обем да бъдат извършвани в брой.

„Ще предложим намаление. Все още се обсъжда колко точно да бъде. В много европейски държави, например в Италия и Франция, ограниченията за плащания в брой са доста по-рестриктивни от тези у нас", каза Горанов.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че се обсъжда ограничението за плащания в брой да бъде намалено от 15 хил. лв. на 10 хил. лв.

Oще: банки  банкиране  бойко борисов  владислав горанов  горанов  закон за ограничаване на разплащанията в брой  министерство на финансите  плащане в брой  сива икономика  финанси  финансово министерство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.