Ще бъде ли валиден референдумът? | webcafe.bg
newscafe

Ще бъде ли валиден референдумът?

Webcafe
06.11.2016, 16:54 (обновена 07.11.2016, 01:07)
избори 2016, урна, гласуване, бюлетина, 06112016, Референдум

Снимка: © Webcafe

За да бъде валиден референдума, на него трябва да гласуват над 3 500 585 граждани.

"Резултатът от националния референдум зависи от две неща. На първо място - от избирателната активност, защото, за да има задължителна сила решението, активността трябва да е по-висока, отколкото на последните парламентарни избори, когато гласуваха 3 500 585 граждани, каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му още не е ясно дали на тези избори, конкретно за референдума, ще гласуват повече хора, или няма да се надмине това число.

Второто условие е отговорите "да" на въпросите да надхвърлят 50 процента от гласовете. Ако бъдат спазени тези две условя, решението ще има задължителна сила, посочи говорителят на ЦИК.

Процентът на отговорите "да" се изчислява като съотношение на всички отговори "да" и всички участвали на референдума. Това означава, че се вземат отговорите "да" на конкретния въпрос и се делят на броя на участвалите в референдума.

"Може и да не са отговорили на този въпрос конкретно, може да са пуснали недействителна бюлетина, или празен плик, но щом веднъж са получили бюлетина, те се броят като участници в референдума. Така че сборът от отговорите с "да" и "не", изчислен в проценти, няма да дава 100 на 100", обясни Цветозар Томов.

Оттук по думите му следва и втората "интрига" - дали ще се надхвърли 50 на сто за отговорите "да" и по кои въпроси от референдума това ще се случи.

ЦИК ще направи всичко възможно изборният ден да протече нормално и всички, които имат право, да могат да гласуват. Законът предвижда възможност, ако пред избирателните секции след 20.00 часа продължава да има чакащи, те да могат да гласуват до 21.00 часа, припомни Томов.

"Следим внимателно процеса и ако е необходимо, ЦИК ще вземе допълнителни решения, за които ще предупреди своевременно", посочи той.

 

Oще: избори  избори 2016 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани