Седмина посланици от ЕС форсират съдебната реформа | webcafe.bg
newscafe

Седмина посланици от ЕС форсират съдебната реформа

Webcafe.bg
17.02.2015, 17:57 (обновена 17.02.2015, 18:09)
ксавие лапер дьо кабан, посланик на франция в българия

Снимка: © http://www.ambafrance-bg.org/

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан беше инициатор на дебата за "гнилите ябълки" в българското правосъдие заради делото с френската компания "Белведере". В резултат - ВСС образува 4 дисциплинарни производства срещу съдия Румяна Ченалова.

От България се очаква да започне съдебната реформа незабавно, така че "да постигне съществен напредък до лятото на 2015 г." - това е посланието в отворено писмо на посланиците на седем държави от ЕС, публикувано днес.

Позицията е подписана от посланиците на Франция, Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Финландия и Великобритания.

Дипломатите заявяват, че очакват конкретни законодателни стъпки след консенсусното приемане на Актуализираната стратегия за съдебна реформа - "особено с оглед на структурата и функционирането на Висшия съдебен съвет и засилването на борбата с корупцията на най-високо ниво".

Една от целите на стратегията за съдебната реформа беше гарантиране на независимостта при кадровата политика на съдиите и прокурорите, за което се предлагаше разделение на Висшия съдебен съвет на съсловни квоти.

При настоящия му вид обаче механичното разделение изглежда невъзможно поради неравномерното разпределение на съдиите и прокурорите във ВСС, както и поради факта, че в него членуват и юристи извън съдебната система (адвокати, бивши депутати), номинирани от парламентарната квота.

Това означава промяна на Закона за съдебната власт и предсрочна смяна на ВСС, чийто 5-годишен мандат започна да тече през есента на 2012 г.

Посланиците се обръщат и към съдебните кадровици, като ги призовават за спешни мерки за подобряване на управлението.

Дипломатите подчертават, че не бива да се допускат и оперативни празноти при реорганизацията на сектора за сигурност - като имат предвид връщането на ГД "Борба с организираната престъпност" от ДАНС в МВР.

"Необходими са специфични действия от съответните институции по отношение на делата с висок обществен интерес, като например случая с КТБ", пише в писмото.

Посланиците поощряват намеренията за реорганизация на прокуратурата, но обръщат внимание, че е нужно да се създаде "достатъчно независим капацитет за разследване и обвинение".

"Ние, като приятели и партньори, трябва да споделим нашето очакване, че - като се имат предвид амбициите за реформи на настоящото правителство - България ще постигне съществен напредък до лятото на 2015 г.", завършва писмото.

Това е второто писмо на посланиците след острата им позиция в подкрепа на съдиите от Софийския градски съд, които разкриха нарушения в управлението на най-големия съд в страната.

Дипломатически сигнали към България за спешно задействане на съдебната реформа дойдоха и по време на срещите на премиера Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел и с държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Oще: австрия  белгия  великобритания  висш съдебен съвет  всс  дания  дипломация  ес  ктб  посланици  съдебна реформа  финландия  франция  холандия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани