Варна и Бургас спират поръчки за 170 млн. лв. | webcafe.bg
newscafe

Варна и Бургас спират поръчки за 170 млн. лв.

Webcafe.bg
18.02.2016, 13:20 (обновена 18.02.2016, 13:56)
бойко борисов обяви кандидатурата на димитър николов за трети мандат като кмет на бургас

Снимка: © Община Бургас

Кметът на Бургас е спрял обществена поръчка за 13 млн. лева за спортни съоръжения, възложена на "Джи Пи Груп"

Ново разпореждане за предсрочно прекратяване на обществени поръчки дойде от Министерски съвет - този път съмнителните търгове са под надзора на общините Бургас и Варна.

Първата поръчка е с индикативна стойност 10 833 333 лв. (13 000 000 лева с ДДС) за проектиране и изпълнение на спортен комплекс със закрит басейн и футболно игрище в жк "Славейков" в гр. Бургас.

Поръчката е прекратена, въпреки че цялата процедура е минала и дори е избран изпълнител - обединение "Бургас Спорт", в която влизат АБ Инвест НН ЕООД и "Джи Пи Груп" - една от фирмите от спряната поръчка за АМ "Хемус", която бе свързвана с генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев (самият той отрича да има търговски интерес в магистралата).

Процедурата е прекратена с решение на 18 февруари, като мотивът за спирането й е "промяна в обхвата на предмета на поръчката, чието изпълнение не е обезпечено с дълга в размер на 11 699 850 лв., който ОбС Бургас е одобрил да се изтегли за целта.

Най-голямата поръчка, която предстои да бъде прекратена, е на Община Варна в размер на 120 000 000 лева без ДДС - рамково споразумение за строителство, основен ремонт, реконструкция, рехабилитация и текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на общината.

Поръчката е обявена в средата на ноември 2015 г., с финансиране по националния бюджет и избор на изпълнител по икономически най-изгодна оферта.

Крайният срок за подаване на оферти отдавна е изтекъл - 7 януари 2016 г. Информация за броя на участниците и развитието на търга обаче липсва както на страницата на Община Варна, така и в сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Не са ясни и мотивите за наложеното централно спиране на търговете.

Очаква се спиране и на поръчката за реконструкция на пречиствателните станции в Златни пясъци (25 млн. лв.), както и в кв. Ален Мак (3 млн. лв.) във Варна.

 

Oще: бойко борисов  бургас  валентин златев  варна  делян пеевски  джи пи груп  димитър николов  заем  иван портних  икономически най-изгодна оферта  корупция  лукойл  обществена поръчка  строителство  съмнения  финансиране 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани