Жорж Ганчев иска Google да "забрави" миналото му в ДС | webcafe.bg
newscafe

Жорж Ганчев иска Google да "забрави" миналото му в ДС

Webcafe
12.10.2016, 13:13 (обновена 12.10.2016, 13:17)
Жорж Ганчев

Снимка: © bTV

Търсачката спря да показва връзка на Жорж Ганчев към база данни с 5000 ченгета

Жорж Ганчев е подал заявление до Google да бъде изтрито името му от свободна база данни с информация за осветените сътрудници на Държавна сигурност.

Това съобщава блогърът Боян Юруков, който на 24 септември е получил съобщение от Google, че търсачката спира да показва "една или повече страници" от сайта му http://opendata.yurukov.net/statesecurity. В него се съдържа списък с имената, псевдонимите, вербовчиците и др. данни за всички бивши агенти на ДС, публикувани от Комисията по досиетата.

Жорж Ганчев се е възползвал от т.нар. "право да бъдеш забравен", което важи за всички граждани на ЕС. То обаче се отнася до данни в търсачката, които са "неточни, неподходящи, вече неактуални или прекомерни по отношение на целите, за които са били обработени".

"Преди 3 седмици писах, че някой е поискал Google да се скрие името му от отворените данни за 5000 сътрудници на Държавна сигурност на сайта ми. Проверката ми успя да покрие едва 1/3 от имената, но откри едно, което не излиза в търсачката:

Георги Ганчев Петрушев или по-известен като Жорж Ганчев - кандидат за президент с номер 5 в бюлетината. При търсене на която и да е комбинация от старото и новото му име няма да откриете сайта ми с отворените данни", пише Боян Юруков.

Жорж Ганчев е проверяван многократно от Комисията по досиетата, като само преди ден досието му отново беше извадено при задължителната проверка на кандидатите за президент.

Ганчев е вербуван за сътрудник с псевдоним "Жорж" на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) още през 1970 г., като е снет от отчет през 1990 г.

"Изглежда толкова му е харесал псевдонима, че си го е запазил като собствено име", пише Боян Юруков.

Oще: google  второ главно управление на дс  георги ганчев петрушев  досиета  дс  държавна сигурност  жорж  жорж ганчев  комисия по досиетата  сътрудник на дс  ченгета 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани