АБВ иска коледни добавки за всички пенсионери | webcafe.bg
newscafe

АБВ иска коледни добавки за всички пенсионери

Webcafe.bg
19.11.2014, 08:56 (обновена 18.12.2014, 12:17)
Възрастен човек

Снимка: © Стоян Георгиев

Друг приоритет на АБВ е отмяна на плоския данък

АБВ ще иска коледни добавки за всички пенсионери, а не само за най-бедните, получащи месечно до 286 лева, обяви пред БНР заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Росица Янакиева. Ден по-рано кабинетът обяви, че отпуска 50 милиона лева, с които около 1 300 000 възрастни ще получат по 40 лева за Коледа, след което депутатите приеха проекта за актуализация на Бюджет 2014 на първо четене.

"Механизмът, който е предложен не предполага парите да се вземат от данъкоплатците. Но между първо и второ четене ще внесем предложения, с които ще искаме да се намерят още 60 милиона лева, за да се платят коледни добавки на всички пенсионери", коментира Янакиева и допълни, че сумата е скромна на фона на тази, с която ще се изплащат гарантираните депозити в КТБ до 100 000 евро.

Първоначално финансовият министър Владислав Горанов бе против даването на коледни бонуси за пенсионерите, тъй като това е благотворителност на чужд гръб, но премиерът Борисов размисли. АБВ ще продължи да преговоря, за да постигне искането си. Очаква се окончателното решение да бъде взето на заседание на Министерски съвет.

"Безусловно финансовите проблеми в страната не са малко и все отнякъде трябва да се започне. Ние подкрепихме бюджета с ясното съзнание, че има дейности, които биха били блокирани", каза Янакиева и посочи необходимостта от допълнителни средства в МВР, социалната сфера, земеделието, парите на вложителите в КТБ.

„Първо има един резерв в бюджета за непредвидени разходи, от който може да се вземе. Освен него има възможности за оптимизиране на някои разходи, свързани преди всичко с инвестиционните програми. Както разбира се и резерв, който е възможно да се появи и след уточняване на сумата за Фонда за гарантиране на влоговете", посочи Янакиева.

Oще: абв  владислав горанов  коледни добавки  колера  пенсии  пенсионери  росица янакиева 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани