Комисията „КТБ“ откри липсващ доклад на ДАНС | webcafe.bg
newscafe

Комисията „КТБ“ откри липсващ доклад на ДАНС

Webcafe.bg, по БГНЕС
21.04.2015, 17:21 (обновена 21.04.2015, 17:45)
Десислава Атанасова

Снимка: © Sofia photo agency

Десислава Атанасова обеща нови законодателни промени за отношенията между институциите в банкови сектор. Първоначалните й намерения за поправки, прокарващи по-бързата смята на управителя на БНБ Иван Искров, бяха изоставени след критики на ЕК

Доклад на ДАНС с препоръки за финансовата стабилност от 2013-та година не е внесен в Народното събрание от предишното правителство на Пламен Орешарски, съобщи депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, председател на временната комисия, разследваща краха на КТБ.

"От ДАНС твърдят, че докладът е внесен в Министерски съвет, но след това е върнат. До Народното събрание той не е стигнал. В този доклад е имало и предположения по отношение на финансовата стабилност на страната", каза Атанасова, но не и дали във въпросния документ е имало информация за КТБ.

Днес комисията проведе закрито заседание, където бяха изслушани председателят на ДАНС Димитър Георгиев и директорът на финансовото разузнаване в агенцията. Обсъдени са и бъдещи законодателни промени, които се отнасят до взаимодействието между кредитните институции, банковия надзор на БНБ и ДАНС.

Атанасова обаче отказа да отговори на въпроса дали службата е поискала повече правомощия. ДАНС събра куп критики заради „проспиването" на краха на КТБ, която бе обявена в несъстоятелност от БНБ, а официалният одит установи липсата на 3.5 милиарда лева.

Комисията "КТБ" очаква още материали от банката и от ДАНС. Предстои да бъдат изслушани и одиторите, които са правили и заверявали годишните отчети на КТБ, показващи отлично финансово състояние.

Запитана дали може да се твърди, че невнасянето в срок от страна на Министерски съвет на доклада на ДАНС в парламента може да се квалифицира като престъпно поведение, Атанасова отговори: "Бъркате ме с друга институция, която дава присъди".

Oще: бнб  данс  депутати  десислава атанасова  ктб  фалит на ктб  цветан василев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-четени в webcafe.bg

Цветан Цветанов в народна носия с калпак
Оня, дето не го трият
"Булгар! Булгар!"
Наргиле
Общество
Убиец на 15

Най-коментирани