Борисов уволни зам.-министър на енергетиката | webcafe.bg
newscafe

Борисов уволни зам.-министър на енергетиката

Webcafe.bg
30.10.2015, 17:02 (обновена 30.10.2015, 19:27)
бойко борисов

Снимка: © webcafe.bg

Мотиви за решението не се съобщават, като е уточнено, че министър-председателят е взел решението "по своя преценка"

Премиерът Бойко Борисов е освободил от длъжност Антон Павлов, зам.-министър на енергетиката.

Мотиви за решението не се съобщават, като е уточнено, че министър-председателят е взел решението "по своя преценка".

Малко по-късно пред БНТ Борисов обяви, че е отстранил Павлов, защото не е бил доволен от работата му.

"Единственият риск на правителството е енергетиката. 3,8 млрд. лева е дефицитът, който заварихме в НЕК. Във всички други министерства виждам програма, но засега в енергетиката не виждам концепция. Днес цял ден го търся (Антон Павлов, б.р.), той бил на Витоша. Какво прави на Витоша в петък?", беше обяснението на Борисов.

По информация на "24 часа", която не беше коментирана от Борисов в БНТ, обаче Павлов е уволнен, тъй като е опитвал да накара директорa на КЕВР Иван Иванов да предложи бившия енергиен министър Трайчо Трайков за български представител в Европейската агенция за сътрудничество на регулаторите по енергетика.

Без да посочва източници, изданието твърди, че Павлов "посочвал Трайчо Трайков като кандидатура на реформаторите, уговорена на най-високо място. Преди месеци Иван Иванов, шефът на ДКЕВР, е попитал дали това място е Бойко Борисов, а Павлов отговорил - не чак толкова високо".

Твърди се, че натискът за назначението на Трайков започнал преди 5 месеца. Едва преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев и енергийният министър Теменужка Петкова получили запитвания от Брюксел защо се бави канидидатурата на българския представител.

Заповедта за освобождаване от длъжност е издадена от днес и влиза в сила от същата дата.

Все още не е ясно кой ще заеме позицията на Павлов. В Министерството на енергетиката има още двама заместници на министър Теменужка Петкова - Жечо Станков и Николай Николов.

Антон Павлов стана зам.-министър на енергетиката през август 2014 г. още при служебното правителство на Георги Близнашки, когато начело на мегаведомството стоеше Васил Щонов.

Дотогава Павлов е бил главен енергетик и ръководител "Енергийно управление" на "Лукойл Бългаиря" ЕООД.

До 2012 г. е работил на ръководни длъжности в дружествата на "ЧЕЗ България". Кариерата му започва от НЕК през 1995 г.

През 2014 г. замени Георги Христозов в борда на директорите на БЕХ в качеството си на зам.-министър на енергетиката.

Oще: антон павлов  бех  близнашки  бойко борисов  борисов  васил щонов  зам.-министър на енергетиката  лукойл българия  министерство на енергетиката  теменужка петкова  уволнение  чез българия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани