Местан: Аз съм етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв | webcafe.bg
newscafe

Местан: Аз съм етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв

Webcafe
07.11.2017, 09:22 (обновена 07.11.2017, 14:40)
Лютви Местан и депутатът Рушен Риза

Снимка: © webcafe.bg

Лидерът на ДОСТ се оплаква от нарушени права

"Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма, мюсюлманин и се чувствам европеец. Нямам турско гражданство" . Това заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан пред bTV.

"Въпросът със самосъзнанието е фундаментален. Ние имаме несъстоял се дебат какво влагаме в израза етнонационалност", коментира Местан.

"Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса", заяви лидерът на ДОСТ.

Според него концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес, но подчерта, че твърдо е против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

По темата с това кой нарушава правата на лидера на ДОСТ той коментира, че макар свободно ходи на джамия и говори на турски език, той все още плаща глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания.

"Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти", заяви Местан.

Освен това той посочи, че неговите деца, "като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа.

"В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език", допълни Местан.

Малко след позицията на Местан, от ВМРО излязоха с контра-становище, в което твърдят, че "искането на Местан е опит за сепаратизъм и за насаждане на чуждодържавни ценности".

"Българската конституционна и правна уредба не познава малцинствата и за това сравненията с уредбата в други държави са нелепи", се казва в писмото на ВМРО.

От партията на Красимир Каракачанов твърдят още, че "именно Местан като лидер на ДПС е наложил езика на омразата в обществото, което вече се материализира и заплашва националната сигурност".

Oще: дост  етнически турчин  лютви местан  местан  турчин 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

44 МарКом | 14.11.201703:20

kovatz: Не знам защо мислиш че не съм те разбрал.
Казал съм ясно и последователно какво смятам и каква е визията ми.
Въпроса е че, тук коментираме изказването на един български политик с явно подменено самоопределние и съзнание. Ти от своя страна почваш да правиш паралели с Македония, която в този случай няма нищо общо.
Именно затова има и различни подходи към различни страни във външната политика.
За голямо съжаление си прав, по отношение на понякога неумелата ни външна политика и още по-конфузните изказвания на проф. Божидар Димитров, който въпреки че има знанията, явно не всеки път успява да ги поднесе правилно.
Прав си, че региона е заложник на геополитически интереси водени с доста мръсни похвати.
Прав си и че младата Македонска държава е яко залитнала по "пан-македонизма" и политиците им са по-зле дори от Борисов.
Обаче по отношение на лафовете на Местан - не си прав. Това си е вътрешна работа на държавата - подобно на историята в Каталуния, където едни тарикати решиха че ще минат метър с дребна измама. Именно затова у нас глупави ходове не трябва да се допускат.
Местан е политически труп - но не трябва да позволим да създаде прецедент или инцидент.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

43 скучко | 09.11.201710:58

Дедо Хаджи Усмивка Не си ме разбрал:
1. Дреме ми на Патароко за мазника Местан. Тоя го направиха политик журналята от в. "Капитал". Помня, просторни интервюта на цели страници, за него, красивата му съпруга Ширин (дето се намести в нeква агенция за деца и я ошушка), скромността им, интелигентността им пр. дивотии;
2.Споменал съм ,че в казармата попаднах в бачкерско поделение. Копах канавки и теглих телефонни кабели заедно с турци, помаци, цигани ,власи, евреи и секви други. Хора нормални, свестни, на които можеш да разчиташ. Политиците им днес обаче, са мазни, лигави, продажни, измамни;
3.Колкото до кръвта, мисля че "претопяване" може да се случи с физическо унищожение ( в новото време един опита ама го спряха-да се чуди сега човек да се радва или да съжалява), кръвосмешение ,ама за това са необходими векове- нека тук подвизаващите се математици да сметнат колко поколения с нужни за да надделее едната кръв над другата, културно, за което също е нужно време;
4. За себе си мога да твърдя, че нямам усещане в мен да тече ханска, каганска, татарска или каквато е друга кръв привнесена от Аспаруховите орди. По-скоро имам чувството ,че съм потомък на тези, заварените тук от тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

42 dedo adji | 08.11.201718:11

Скучко, първо ще призная, че не се смятам за потомък на Аспаруха. Толкова мразеният от вас Б.Д. наброява поне 15 племена влели се в българската нация. Може и да е пропуснал някои. Така че, ние с тебе може да имаме аварска, печенежка, куманска, ако щеш и гръцка кръв. И се чувстваме българи, поне аз, за тебе не знам. Всички тия племена са приели да се наричат българи и след едно, най-много две, поколения са се чувствали такива.
Не само Македония, а и целият балкански полуостров е бил опустошен от няколко столетия варварски нашествия. Когато българите и славяните са дошли са заварили ниви неорани от 100 години, което се потвърждава и от археологията. Тук е кръстопът, тук духа. Българите, смесени със славяните са се задържали. И заселили полуострова до Пелопонес. Сигурно си чел в читанката за 5-ти клас за изчезналите славянски племена от северна Гърция. Не съвременната а тогавашната северна Гърция.
Шиптърска държава се появява за пръв път след балканските войни, точната дата не помня и ме мързи да я търся. Дотогава там е била римската провинция Илирик, после провинция на византийската империя, на Самуил и на венецианската република, до завладяването от турците. Ако наистина са, както някои смятат илири, това, че са създали държава чак след 2500 години не им дава основания за хвалба. При това Албания е създадена с помощта на великите сили, главно австрийската империя, за да се ограничи достъпът на сърбите до Средиземно море. Наскоро им създадоха и втора, сега се пънат и за трета. Питай ковац. И имат сериозни шансове, огромна раждаемост, подкрепа от запад и здрава спойка, която липсва на македонците, разделени на сърбомани и българи. А откъде са се пръкнали македонците? До 1935г. никой не е чувал за такава нация, от Белград са ги наричали южни сърби. Както и да е, за подробности питай ковац, той е там на място.
Но тръгнахме от воплите на местан за уважение. И кой можел да определя кой е българин и кой не. На паметните плочи на 8-ми приморски полк във Варна има двайсетина турски имена. Без значение дали са загинали при щурм на табии или умрели от холера, те са мои сънародници. Но, когато местан си развява българската лична карта, а работи против българската държава, в подкрепа на чужда, афидерсин, ефендимис, ти не си от нас. В продължение на 139 години тия хора, не всички, но доста, им тежи да са български граждани и не забравят, че прадедите им са били агалари. Не искаме да ги гоним, но са заподозрени до доказване на противното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

41 скучко | 08.11.201716:59

"...Александровите македонци са изтребени или погърчени още от римските легиони, ако не се лъжа 150г. пр. Хр. В съвременната република има два главни етноса, шиптъри и българи с промити мозъци, които с дивотиите си ще докарат Македония до Шиптария...."
Дедо ,сигурен ли си в това си твърдение? Смяташ ли ,че ти, като истински българин носиш кръвта на т.н. "прабългари" олицетворявани в учебниците за 4 клас от "онова време" с Аспаруховите орди? Би ли посочил, "шиптър" като етнос, кога и къде се е пръкнал, коя му е била държавата? Дали земите на днешна Македония , Пиринска и Егейска Македония са били пустиня та дошъл Хана и ги заселил? И въобще, дали си запознат повече по въпроса от историята в читанките за 4 клас и дрънканиците на Б.Д. ? Питам само. Не можеш да решаваш ти, Б.Д. или който и да е друг, как един човек и като какъв да се чувства в кожата си. А гражданството, принадлежността към едно общество ,или айде нека да е нация, в една територия със собствени закони и географски граници, са съвсем друга работа и човека или ги харесва ,приема и спазва, или търси друго място под слънцето, като същия този човек.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

40 kovatz | 08.11.201714:04

Това не е по темата на тази статия, но ще ти отговоря накратко. Това, с което започнах беше признаването от Албания на българско малцинство там, при положение, че ние не признаваме малцинствата. От това малцинство пренебрежимо малък процент е с българско самосъзнание. Значи те може и да са българи, но още не го знаят. И така да е, но моментът това да се случи е също много интересен, малко след обръщенията на депутатката от коалиционната на властта в Албания Месила Дода, в които наричаше Р. Македония "Илирида".

https://www.actualno.com/balkani/deputat-ot-upravljavashtata-koalicija-v-albanija-preimenuva-makedonija-na-ilirida-news_608856.html

И във време на смяна на властта в Мк. Бойко Борисов подкрепи открито социалистите, бившите комунисти начело със Зоран Заев. А Заев е опортюнист, поставен на власт от чуждестранни сили за да смени името на Р. Македония. Това не е теория на конспирациите, вече открито се говори за това.
Ето един анализ на Арсим Зеколи от Дойче Веле за Македония, ако на някой му се чете на македонски:

http://www.dw.com/mk/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0/a-41206282

Има и още неща, но да не спамя тази статия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

39 dedo adji | 08.11.201712:23

ковац, една подадена ръка увисва в празно пространство, ако друга не я поеме. И аз уважавам Желев за това му решение, но той каза също "Ние признаваме република Македония, а етносът и езикът не са обект на международни отношения" И още, българският президент не може самостоятелно да урежда международни отношения. Признанието беше и от правителството и парламента, макар че тогавашният парламент се състоеше от червени боклуци, пребоядисани червени боклуци и турци. И те я признаха веднага след обявяване на независимостта, без да чакат инструкции от Брюксел и Вашингтон. Това не е ли подадена ръка? И още, нито един български политик не е произнесъл публично гръцката гадория БЮРМ. Даже оня предател, който се извини на Турция за възродителния процес. Това не е ли подадена ръка? Отсреща стиснати юмруци. Вярно, че малкият трябва да бъде агресивен, за да го вземат на сериозно, но има мярка и посока на агресията. Аз не виждам някакви неправди от България към Македония, освен отказът да се признае съществуването на някакво малцинство, което никой не може да каже що е то.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.04.2014, 18:33

38 kovatz | 08.11.201711:52

Дедо Аджи, не бъркай уважението ми към чуждото мислене със съпричастност. Не може една неправда да се поправя с поредица от други неправди. Но една подадена ръка може да завърши по-добра работа. Това е моето мислене. Тук например питаят най-добри чувства към г-н президента Желю Желев, към който аз изпитвам смесени чувства. Друг е въпросът, че ние (България, Македония и подобни) сме много малки, за да мислим, че нещо зависи от нашата воля, нашият суверенитет е доста съмнителен, други мислят вместо нас. Ако някой реши да има Илирида или Велика Албания - вероятно ще има. Иначе мен не ме мисли какво конче съм яхнал, аз знам какъв съм, българин. Децата си ги възпитавам като българи. Нито се гордея, нито ме е срам. Александровските македонци не ме интересуват, освен като исторически феномен. Имам приятели с българско съзнание тук. Малко са, но ги има. Знаеш ли какво мислят за Б. Димитров?
Къде ще бъда аз? Куфар, влак... Където реша. Засега тук се чувствам добре. Моля те, не ми приписвай "македонизъм". Аз просто казвам, че от друга перспектива нещата изглеждат различно.
Поздрав!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

37 dedo adji | 08.11.201711:03

ковац,
уважавам съпричастността ти към македонизма, обаче си яхнал куцо конче, което ще те хвърли в канавката.
И аз преди 50 години чух "Татко ми е бугарин, я сум македонец". Тогава изобщо не се замислих, защото още си чистех юношеския мозък от наслоенията на партийната пропаганда. Но подсъзнателно съм го запомнил. Попитай някого от приятелите си македонци какъв е бил дядо му или прадядо му. Или по-добре недей, ако е честен, много ще го смутиш и ще те намрази.
Александровите македонци са изтребени или погърчени още от римските легиони, ако не се лъжа 150г. пр. Хр. В съвременната република има два главни етноса, шиптъри и българи с промити мозъци, които с дивотиите си ще докарат Македония до Шиптария. Тогава ще се отделят козите от овците и ще останат само шиоптъри, а българите ще се приютят при нас, както става от 100 години насам. Помисли си ти къде ще бъдеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

36 dedo adji | 08.11.201710:36

фридке,
по-долу съм обяснил, че уважение се дава на личности, а не на етноси или институции.
От етническите българи уважавам Стамболов, Яворов и екзарх Стефан, и не само.
От етническите руснаци Тилстой, Менделеев и Солженицин, и не само.
От етническите евреи, като махнем великите физици, уважавам Валери Петров и Левитан, и не само, от време на време и тебе.
От етническите турци мога да уважавам Ататюрк, за чийто баща съм срещал сведения, че не е знаел турски. А етническия турчин Местан не го уважава и родният му султан Ердоган, какво уважение търси в България. Има всички права на потомък на Аспаруха, включително и правото да се изсели в Турция.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

35 Mako | 08.11.201710:33

kovatz | 07.11.201715:42
Значи ако в някоя държава наказанието за дадено провинение е убиване с камъни, нашата дипломация има право да го поиска, ако е засегнат български гражданин. Усмивка Не се заяждам, поздрав!
=================================

Не, не значи. Защото наказателен и конституционен процес са съвсем различни бири. Защитата на малцинствени права пък е хептен мастика.
И аз не се заяждам, просто обяснявам - наздраве!
Намига Усмивка Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани