ВКС оправда окончателно бившата шефка на НАП Мария Мургина | webcafe.bg
newscafe

ВКС оправда окончателно бившата шефка на НАП Мария Мургина

Webcafe
31.10.2016, 20:00 (обновена 31.10.2016, 20:18)
мария мургина

Снимка: © архив Webcafe

Решението не подлежи на обжалване

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателната присъда на бившата шефка на НАП Мария Мургина. Това съобщиха от съда. Решението на висшите магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Преди 6 години срещу Мургина бяха повдигнати 3 обвинения - за престъпление по служба, за принуда и за потвърждаване на наистина в декларацията й пред Сметната палата.

Мургина беше призната за виновна през 2011-та година от Софийски градски съд по едното от обвиненията за престъпление по служба и по това за принуда. Тя беше осъдена на 4 години затвор, но впоследствие апелативният съд я оправда напълно. ВКС върна делото на апелативните магистрати, които оправдаха и при второто гледане Мургина.

Според разследващите Мургина и някои от заместниците ѝ са източвали ДДС и са оказвали натиск върху фирми като са ги подлагали на постоянни данъчни ревизии и проверки с цел да убедят различни бизнеси да се включат в схеми за отклоняване на част от данъчните вземания. В обвинителния акт също така беше записано, че през юни 2006 подсъдимата е нарушила служебните си задължения и дала указания на подчинената си Лидия Андреева да бъдат нанесени промени в ревизионен акт, в последствие на което за държавата е настъпила щета в размер на 1 млн. и 320 хил. лв.

Обвинението твърдеше, че Мургина е принудила Милена Цолчовска - териториален директор на ТД на НАП - гр. Силистра да извърши нещо противно на волята си - да подаде молба за напускане като териториален директор чрез подадено писмено предизвестие до изпълнителния директор на НАП относно прекратяване на трудов договор, като употребила за това заплашване, че ако не подаде молба за напускане, ще бъде дисциплинарно уволнена.

Мургина е оправдана по повдигнатото обвинение, тъй като върховните съдии приемат, че доказателствата за това са противоречиви. Според съдиите показанията на Цолчовска за репликите за дисциплинарно уволнение не са нито толкова ясни и конкретни, нито пък последователни, за да бъдат безрезервно кредитирани и поставяни в основата на осъдителна присъда, както е подходил градският съд.

В обвинителния акт освен това липсвала конкретика, по която да се организира адекватна и ефективна защита.

Разследването не е събрало доказателства дори за телефонни разговори между Мургина и Цолчовска.

Oще: апелативен съд  данъци  мария мургина  мургина  нап  обвинения  оправдаване мария мургина  подсъдима  софийски градски съд  съд  съдебна палата 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 01.11.201614:52

Според правилата на курвенската демокрация няма и не може да има виновни за прехода.Битият е бит.Оножданият тоже.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 31.10.201623:38

ахаххаа... Отегчен как сте,роби на комунизЪмЪ Плези се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани