5 млн. лв от данъци източиха служители в община "Лозенец“ | webcafe.bg
newscafe

5 млн. лв източиха служители в община "Лозенец"

Webcafe.bg, Дневник
12.01.2015, 13:20 (обновена 12.01.2015, 14:19)
финанси

Снимка: © Getty Images

Елена Евтимова е името на служителката, "усвоила" за собствена сметка около 5 млн. лева от внесените от гражданите данъци в продължение на четири години. Две други служителки са й помагали, а трима е трябвало да осъществяват контрол

Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) публикува доклад на сайта си, в който се посочва, че в отдел "Местни данъци и такси Лозенец" към Столична община са отклонени 5 142 104 лева.

Общо трима служители от данъчната служба са виновни за отклоняването на средствата, като, по информация на "Дневник" по-голямата част - около 5 млн. лв са източени от служителката Елена Евтимова за периода 2009 - 2013 година. Останалите две служителки, участвали в схемата, са си поделили по няколко десетки хиляди лева.

Цялостната проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция е поискана, след като при рутинна проверка през 2013 година, Столична община установява, че за няколко месеца Евтимова е отклонила 621 хил. лв.

От Агенцията са проверили всички платежни за петгодишен период, за колкото общината може да търси възстановяване на сумата, и така са установили липсата.

Според зам.-кмета по бюджет и финанси Дончо Барбалов вече е издаден акт за начет, подаден е сигнал в икономическа полиция и е заведено дело.

Схемата на изтеглянето на средства е действала на няколко места едновременно - и на касата, и при осчетоводяването на данъците. Парите са били изтегляни на части в продължение на четири години.

След като гражданите са си плащали данъците, служителката е прибирала парите, като е заличавала сумите от компютъра на касата, а после ги е осчетоводявала като направени плащания на компютри на нейни колеги.

До момента са уволнени Евтимова, трима служители, които е трябвало да осъществяват контрол, и двама, които са предоставяли достъп на Евтимова до системата.

Тече дисциплинарно производство за уволнение срещу другите две служителки, които са отклонили по-малките суми.

Според Барбалов е направена проверка във всички останали данъчни служби още през 2013 година и не е установена липса. Вече бил променен начинът на работа, за да не е възможно един и същ служител да работи едновременно на няколко места и да заличава плащания. Назначени са и външни експерти, които всеки месец следят за сторнирания и искат обяснения от направилите ги и отделно всеки месец се правят проверки.

"Подобни измами вече не са възможни, сменили сме електронната система. Освен това направихме проверка във всички общини в София, за да се уверим, че няма подобни нарушения", уточнява Барбалов.

Oще: корупция  кражба  лозенец  милиони  община  общински служител 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.03.2012, 12:28

1 Mr Norris | 13.01.201508:32

Браво на Еленка. С 5 милки сигурно вече си стяга багажа за ЮАР - по стара българска традиция.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани