Ефективни присъди във властта иска кабинетът | webcafe.bg
newscafe

Ефективни присъди във властта иска кабинетът

Webcafe.bg
27.02.2015, 08:58 (обновена 27.02.2015, 09:17)
Заседание в министерски съвет

Докладът за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде разгледан по предложение на Меглена Кунева

Между 20 и 30 влезли в сила ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта си поставя за цел правителтвото в документ, предложен от вицепремиера Меглена Кунева. Докладът "Стратегически насоки за борба с корупцията" ще бъде разгледан днес в Министерски съвет.

Документът е подготвен от работна група, водена от зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев. По него през март трябва да бъде написана цялостна антикорупционна стратегия на България, съобщава "24 часа".

За борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде създадено специално звено, което ще разследва политици, министри, висши чиновници, шефове на агенции. В неговите правомощия ще влизат само случаи, при които щетите за бюджета надхвърлят 1 000 000 лв. или поисканият подкуп е над 100 000 лв.

За да бъдат постигнати резултати и да се гарантира независимост на новата структура, ръководството й ще бъде редовно атестирано за постигнатите резултати. Ако поставените цели не бъдат изпълнени, шефовете на звеното ще бъдат сменени. В новата структура ще участват поне 200 прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и данъчни инспектори от НАП.

Новото звено ще отчита пред Народното събрание два пъти годишно постигнатите резултати. Предвидено е да има 6 регионални структури, които да се занимават с корупция на властта, но в размери, по-малки от лимитите на националното звено. Според стратегията Комисията за конфликт на интереси трябва да получи правомощията да разследва и анализира имуществените декларации на политиците и висшите чиновници, за да може да се откроят неправомерно забогателите участници във властта.

Oще: антикорупционно звено  борба с корупцията  високи етажи на властта  кабинет  корупционни практики  корупция  корупция във властта  меглена кунева  министерски съвет  народно събрание  специализиран орган за борба с корупцията  филип гунев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

1 Viktor Stoichev | 27.02.201513:04

20-30?
Нормите ли ще връщаме?
Да си ми довел 30 престъпника до понеделник, щото ако ми доведеш 29 ти ще си 30тия!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани