Опасно е ДПС да пакетира вътрешните си конфликти с геополитика | webcafe.bg
newscafe

Опасно е ДПС да пакетира вътрешните си конфликти с геополитика

Webcafe.bg
28.12.2015, 11:25 (обновена 28.12.2015, 11:35)
николай младенов

Снимка: © Nova TV

Николай Младенов видя заплаха за националния интерес в опитите за смесване на геополитика с вътрешнопартийните конфликти в ДПС

ДПС търси да оправдае вътрешнопартийния си конфликт с геополитика, като намесва отношенията на България с чужди страни, което представлява изключителна опасност за страната.

Това коментира бившият външен министър Николай Младенов, който в момента е координатор на ООН за Близкия Изток.

"Когато български политици започнат да търсят оправдания в политиката на трети страни, винаги ситуацията не е добра за нашата страна. Българският народ не трябва да бъде поставян в ситуация, в която политическите му лидери го карат да избира между една или друга държава, която не е България. Нашите интереси изискват ясно преценени добри отношения както със съюзниците ни в НАТО, така и с Русия", каза Младенов в интервю за Нова ТВ и изведе като част от външнополитическите приоритети изграждането на газовия хъб и опазването на източната граница.

Той напомни, че отношенията с чужди държави са въпрос на правителствена политика и не се отнасят до вътрешнопарийни интереси.

Младенов изрази силни съмнения в твърденията за "защита на националния интерес", приписвани на речта на Ахмед Доган.

"Същите хора, които сега говорят за национални интереси, преди години обясняваха как правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов ще въведат нов Възродителен процес", каза още той.

Той коментира, че сблъсъкът между Доган и Местан "вероятно има своите икономически или личностни обяснения", но заяви, че пакетирането на този конфликт с геополитика е "неудобно, грозно и неправилно".

Той определи като правилна неутралната позиция на правителството и министър-председателят Бойко Борисов по отношение на скандала в ДПС.

"Мисля, че беше правилно да оставят този конфликт да се решава в рамките на партията, която е засегната, така че да не го превръщат в национален проблем", допълни Николай Младенов.

Той напомни, че без значение от етническия си произход, българските граждани са доказали, че ясно и категорично подкрепят интеграцията на държавата в ЕС и НАТО.

"Инструментите, с които България може да защити себе си, се наричат ЕС и НАТО. Европа е достатъчно силна, за да се справи с предизвикателствата", каза той.

Oще: ахмед доган  външна политика  вътрешен конфликт  геополитика  движение за права и свободи  доган  дпс  конфликтът в дпс  лютви местан  младенов  николай младенов  речта на доган 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани