НСО ще охранява и "други лица" | webcafe.bg
newscafe

НСО ще охранява и "други лица"

Webcafe.bg
29.07.2015, 18:35 (обновена 29.07.2015, 18:38)
нсо

Снимка: © nso.bg

НСО ще охранява хора, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би създало затруднения на властта

При необходимост сред охраняваните от Националната служба за охрана хора ще попаднат и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката".

Началникът на НСО ще се назначава за 5 години с указ на президента. Това реши парламентът с одобрени на второ четене текстове от законопроекта за НСО. След изтичане на този срок началникът на службата може да бъде отново преназначаван за още 5 години. Той има двама заместници.

БСП обяви, че оттегля всички свои предложения в законопроекта, защото депутатите напуснаха пленарната зала още в началото на дебатите.

За началник на службата може да бъде назначено човек, който има 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от който поне 5 години на ръководна длъжност.

В приетия на първо четене в парламента законопроект за работата на НСО, внесен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, липсваше възможността за охрана на "други лица".

Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ вкараха отново предложение за промяна, според която при конкретна застрашеност се осигурява охрана и на "други лица".

Oще: други лица  закон  национална служба за охрана  нсо  охрана  президент  указ 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани