България няма пари за реформи | webcafe.bg
newscafe

България няма пари за реформи

Webcafe.bg,
20.01.2015, 14:10 (обновена 20.01.2015, 14:41)
43-то Народно събрание

Радан Кънев призова политиците да спрат да се конкурират на терена на популизма

България няма пари да финансира реформите, обяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев по време на годишната среща на бизнеса с правителствот. По думите му се харчи малко за стратегически нужди и страната няма средства да финансира стратегически проекти, които не са европейски и няма средства да финансира стратегическа инфраструктура, която не е европейски коридор.

„Без публични финанси, без възможности на държавата да инвестира, не може да се преодолее и големият проблем с неравенствата в обществото", каза Кънев.

Кънев определи като системни проблеми в България корупцията и лошата администрация, а трайният провал на върховенството на закона отблъсква сериозните инвеститори.  „Няма по-голям фактор за корупция в едно общество от партизираната администрация, трябва да се реши проблемът с рекетьорския характер на администрацията".

Кънев изтъкна като приоритет реформата в съдебната система. „Трябва да се спре с политическо-корупционния натиск върху съда. Трябва да се реши и проблемът с натовареността на съдиите. Без тази реформа другите реформи се обезсмислят", каза още той.

„Ако не се заемем с реформите, настоящето положение ще продължи достатъчно дълго, вотът на избирателите ще се оскъпи, властта ще трябва повече да рекетира бизнеса и ще продължим да копаем дъното, посочи Радан Кънев.

Той призова българските политици да играят „кооперативна игра за реформи", защото ако това се случи, могат а изведат големи дивиденти. Той призова още политиците да спрат да се конкурират на терена на популизма по отношение на съдебната, административната и пенсионната реформа.

Oще: европейско финансиране  евросредства  кънев  пари  политика  политици  радан кънев  реформа  реформатори  реформаторски блок  реформи 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.