Коя е Меглена Кунева | webcafe.bg
newscafe

Коя е Меглена Кунева

Webcafe.bg
29.01.2016, 22:01 (обновена 03.02.2016, 16:20)
Меглена Кунева

Снимка: © Webcafe.bg

25 години кариера във властта

Третата поредна кадрова криза в кабинета Борисов се реши с вътрешни ресурси. Със 106 гласа "за" срещу 97 "против/въздържал се", парламентът твърде колебливо избра вицепремиера Меглена Кунева на мястото на проф. Тодор Танев като министър на образованието и науката.

За човек като Кунева, чиято кариера в Министерски съвет започва още през 1991 г., това съвсем няма да е първата кадрова трансформация.

Бивш юридически съветник в няколко правителства, бивш зам.-министър на външните работи и два пъти - министър по европейските въпроси, първи български еврокомисар, а понастоящем - зам.-министър председател с отговорност за антикорупционното законодателство на кабинета Борисов 2 - Меглена Кунева се оказа в групата на онези "универсални" кадри на българската политика, които без много шум успяват да се позиционират в най-разнообразни ключови профили на властта.

Коя е Меглена Кунева?

Меглена Кунева е юрист по образование, завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски" през 1981 г. През 1986 г. тя получава докторска степен по право след защита на научен труд на тема "Гражданско-правната отговорност по договорите за проучване, проектиране и капитално строителство за опазване на околната среда".

Тя е съпруга на финансиста Андрей Пръмов, син на бившия дългогодишен земеделски министър и секретар на ЦК на БКП Иван Пръмов.

В края на 80-те и началото на 90-те години Кунева работи като журналист и водещ на предаване по Българското национално радио.

През 1991 г. започва работа като съветник в Правната дирекция на Министерски съвет - пост, който заема до края на мандата на Иван Костов през 2001 г.

Едновременно със задълженията си в Министерски съвет, Меглена Кунева преподава специалност "екологично право" в новосъздадения Бургаски свободен университет (1992-1994) и работи по сценария на документалния филм "Истории за убийства" заедно с режисьора Иглика Трифонова срещу прилагането на смъртното наказание (1993).

В последната година преди оставката на Любен Беров (1994) Меглена Кунева заема пост в Надзорния съвет на Агенцията за приватизация от квотата на Министерски съвет.

Уволнението й е една от първите кадрови промени, които прави служебният премиер Ренета Инджова, когато идва на власт през октомври 1994 г.

През 1997 г. става съдружник в консултантската компания "Евролекс България" ООД, занимаваща се с правни консултации в областта на концесиите, приватизацията, държавните и общинските поръчки и др.

Сърдужник и управляващ дружеството е Андрей Делчев - дотогава началник на Правния отдел на Министерски съвет, а понастоящем - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация, председателствана от Валентин Златев (ЛУКОЙЛ).

Неговият син - Димитър Делчев в момента е депутат от квотата на ДБГ и е секретар на парламентарната група на "Реформаторския блок"

През 2001 г. Меглена Кунева се явява на парламентарните избори от листите на новосъздаденото НДСВ на Симеон Сакскобургготски. Печели депутатски мандат, а няколко месеца по-късно е назначена за зам.-министър на външните работи и главен преговарящ на България по присъединяването към ЕС.

През 2002 г. позицията й получава статут на министър на европейските въпроси по предложение на Сакскобургготски.

Три години по-късно преговорният процес по Договора за присъединяване на България към ЕС е приключен, а от 1 януари 2007 г. страната е приета като пълноправен член на ЕС.

Мисия: Брюксел

Кунева запазва поста си на министър по европейските въпроси и в кабинета на Сергей Станишев до края на 2006 г., когато е излъчена за първия български еврокомисар в състава на комисията "Барозу". Тя получава ресора "Защита правата на потребителите".

Краят на мандата на Меглена Кунева съвпада с последните месеци на кабинета на "Тройната коалиция". Тя се кандидатира за водач на листата на НДСВ по време на Евроизборите през 2009 г. Благодарение на личната си популярност като еврокомисар успява да донесе два мандата в ЕП - за сравнение, само три месеца по-късно НДСВ получава едва 3% от гласовете на редовните избори за Народно събрание, след което завинаги изпада от централната политическа сцена.

Самата Кунева се отказва от мястото си в Европейския парламент. Въпреки спекулациите за евентуалната й втора номинация за еврокомисар, новосформираният кабинет на Бойко Борисов залага на собствен кадър - Румяна Желева, която е заменена от Кристалина Георгиева след неуспешното й изслушване пред ЕП.

През 2010 г. Меглена Кунева е привлечена като политически съветник в екипа на комисаря по транспора Сийм Калас. През същата година тя е избрана за независим член на борда на директорите на БНП Париба.

Същата финансова институция беше избрана за структурираща банка при финансирането на строителството на АЕЦ "Белене" през 2008 г.. Самият проект за рестарт на Втора атомна централа беше идея на кабинета на Симеон Сакскобургготски през 2002 г.

Кунева отрича всички критики за евентуален конфликт на интереси при заемането на позицията във френската банка. Тя запази поста си в Надзорния съвет до март 2013 г. (месец след оставката на Бойко Борисов и началото на кампанията за предсрочните парламентарни избори).

От "Партията на Царя" към "България на Гражданите"

2011 г. беше пиковата година на политическата биография на Меглена Кунева. Тогава тя се яви като независим кандидат за президент в двойка с финансиста Любомир Христов.

В инициативния комитет в подкрепа на кандидатурата й се включиха бившият образователен министър Даниел Вълчев, бившият председател на НС Огнян Герджиков, бившият депутат от НДСВ / Новото време Борислав Цеков, волейболистът Пламен Константинов (също кандидат-депутат на НДСВ през 2009), адвокат Йонко Грозев и др.

Въпреки че не успя да се класира на балотажа, Кунева успя да привлече над 470 хиляди гласа (14% от всички гласували на изборите), което даде старт на самостоятелната й политическа кариера.

Месец след президентския вот тя създава гражданското сдружение "България на гражданите", а през март 2012 г. напуска НДСВ заедно с Даниел Вълчев - акт, с който полага основата на новата политическа сила Движение България на гражданите.

Кунева успява да привлече към структурите си няколко току-що избрани общински съветници от ДСБ в Столичния общински съвет като Прошко Прошков и Христо Ангеличин, както и други млади лица на партията на Костов - сред които бе и настоящият външен министър Даниел Митов.

Как се роди Реформаторският блок

Първото явяване на ДБГ на избори става по-малко от година след учредяването на партията. На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. след оставката на Бойко Борисов, Меглена Кунева успява да привлече малко над 115 000 гласа и остава на крачка от парламентарното представителство с 3,25% от гласовете.

Резултатът на Движение "България на гражданите" позволява на партията да получи финансиране чрез държавна субсидия.

Провалът на десните и центристките партии на изборите през 2013 г. дават началото на преговорите за създаването на нова политическа коалиция около "автентичните" СДС и ДСБ, но вече с присъединяването на партията на Меглена Кунева и формацията на Надежда Нейнски "Синьо Единство".

Реформаторският блок се ражда без парламентарно представителство през декември 2013 г. с хоризонт - предстоящите европейски избори през май 2014 г.

Меглена Кунева е посочена за водач на европейската листа на РБ (което води до оттеглянето на Надежда Нейнски от блока), но въпреки че Реформаторите успяват да спечелят мандат за ЕП, Кунева се разминава с него - поради висок преференциален вот Светослав Малинов (втори в листата от квотата на ДСБ) е избран за евродепутат.

Въпреки вътрешнокоалиционните смущения Реформаторският блок се яви единен и на последвалите предсрочни парламентарни избори през 2014 г. и се класира като четвърта по големина политическа сила.

Вицепремиерът и антикорупционният закон

На 7 ноември 2014 г. Меглена Кунева беше избрана за заместник-министър председател с ресор координация на европейските политики и институционалните въпроси в Министерски съвет.

В първоначалния обхват на правомощията й влизаше надзорът върху всички силови институции - включително МВР и ДАНС. Ресорът й беше сериозно ограничен през март 2015 г., след като вицепремиерът Румяна Бъчварова зае позицията на подалия оставка вътрешен министър Веселин Вучков.

През 2015 г. Меглена Кунева се занимваше приоритетно с изработването на стратегията за борба с корупцията, като оглави специално създадения Национален съвет по антикорупционни политики.

Вторият ключов ресор, който влизаше досега в отговорностите на Кунева, беше подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Екипът й отговаряше за подготовката на проектозакона за предотвратяване на корупцията през лятото на 2015 г. Още в началото на парламентарната сесия през септември обаче целият текст на т.нар. Закон "Кунева" беше отхвърлен още на първо четене в Народното събрание.

Новият вариант на антикорупционния закон би трябвало да е готов до няколко седмици, за да започне отново процедурата по одобрения през Министерски съвет и Народното събрание.

Oще: аец белене  андрей делчев  андрей пръмов  антикорупционен закон  бнп париба  българия на гражданите  вицепремиер  даниел вълчев  дбг  движение българия на гражданите  закон за борба с корупцията  закон кунева  иван пръмов  меглена кунева  ндсв  президент  реформаторски блок  симеон сакскобургготски  царя 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2011, 17:01

8 спаска николова | 30.01.201618:03

Претопляне на старата манджа...Синдромът на късата памет???
"България СЕГА"- вестникът на българите в САЩ и Канада
11 Октомври, 2012
Каква демократка е Меглена? Чий интереси обслужва тя? Български или чужди?
Нейн съпруг е Андрей Пръмов, син на бившия секретар на ЦК на БКП - Иван Пръмов. Меглена пък е братовчедка на Соломон Паси. Тя е католичка по вероизповедание и юристка по образование. Да си Пръмова днес е опасно или ще те изкарат алкохоличка, или масон. Не че и двете не са истина.
Под номер две в МАСОНСКАТА ЛОЖА „Б*НАЙ Б*РИТ“ (ЛОЖА „КАРМЕЛ”) е записан Соломон Паси - възстановител на ложата, президент на Атлантическия клуб, ексминистър на външните работи в правителството на НДСВ. Ако разгледаме списъка, ще видим. че голяма част от кохортата на Меглена са бивши комунистически величия, с изключение на баща й буфосинхрониста Щилиян Кунев и дядо й. През 2002 - 2006 г. Меглена Кунева е министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. Тя официално е номинирана за еврокомисар от втория си премиер на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006 г. Защо ли? Награда за спрените I,II,III и IV блог на АЕЦ Козлодуй. „Мисията” на Уорлик се отчита като: „допуснахме много грешки”. Тук е поставено и финансирането от близо 1 милион долара на Меглена Кунева, чрез Даниел Вълчев по проект от Фондация „Америка за България”. Самите янки са стреснати и от факта, че наливат пари в министър от правителство, което е пуснало проекта АЕЦ Белене и не могат да дадат смислено обяснение как Кунева е оправдала „американско доверие” с позицията си по проекта. Лъсва и връзката на Меглена Кунева с бившата приятелка на премиера Бойко Борисов – Цветелина Бориславова и кръга й, а също с Любомир Павлов и Огнян Донев, в чиито медии Меглена Кунева бе номер №1..... Бесен Палав Бесен Палав Идея Идея Идея
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 30.01.201613:59

изберат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 30.01.201613:59

Която и да е Кунева, не е за министър на образованието. Няма признаци да разбира от тая работа. А да я изеират в името на "баланса" между партиите, е най-тъпата и неоснователна причина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

5 John Smith | 30.01.201613:51

Меглена Кунева е член на Трилатералната комисия, заедно с Петър Стоянов и Цветелина Бориславова. Трилатералната комисия е създадена по идея на Дейвид Рокфелер през 1973 г.

" „Благодарни сме на „Вашингтон пост“, „Ню Йорк таймс“, списание „Тайм“ и други големи издания, чиито директори посещават нашите срещи и спазиха обещанието си да съхранят техните тайни в продължение на повече от 40 години. Би било невъзможно да разработим и осъществим нашите световни планове, ако те бяха огласени. Но днес светът е по-сложен и е готов за световно правителство. Националната върховна власт на интелектуалния елит и световните банкери без съмнение е за предпочитане пред националното самоопределение, практикувано пред изминалите столетия“.
Дейвид Рокфелер

В програмата на Трилатералната комисия са включени два плана:
1.Аграрен план и международен хранителен резерв- т.е. пълен монопол върху хранителните ресурси и възможностите да се манипулира с него.
2.Енергиен план – абсолютен монопол върху енергетиката на отделните държави. Те определят кои атомни централи да се затворят.
Та така.....
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 30.01.201613:11

Е поне ще се посмеем да я гледаме как "връща"', Кочо, Балканджи Йово и робството.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

3 Mako | 30.01.201612:27

Коя е Меглена Кунева
**********************

Г-жа Кунева е Кунева днес. Била е Пръмова във времената, в които е било полезно да се нарича така. Би била и Путина, ако в близкото бъдеще нещата се завъртят съответно.
Такива работи.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 30.01.201611:54

Поредният позор за остатъците от Съюза на ДС.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 30.01.201610:58

Кариерата на кунева не почва през 1991г, а много по-рано, когато се е подписвала Пръмова - каквато си е и досега, но го е заличила в подписа си, срамно е седесарка, реформаторка и дясна либералка да е снаха на ЦК на БКП - Иван Пръмов през 1953 г. лично нарежда милицията да разстреля участниците в първата стачка на работници по време на комунистическия режим, вдигната от трудещите се в Тютюневата фабрика в Пловдив, при което са убити поне 3 души (точният им брой остава неизвестен), а над 50 са ранени. Никога и никъде не говори за съпруга си - Андрей Пръмов.

А ето тук можете да попрочетее за габонската афера - https://bg.wikipedia.org/wiki/Габонска_афера. Тя отрича, разбира се.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани