Овергаз отрече информацията за проблем с Газпром | webcafe.bg
newscafe

Овергаз отрече информацията за проблем с Газпром

Webcafe.bg
30.12.2015, 19:29 (обновена 30.12.2015, 23:13)
газпром

Снимка: © webcafe.bg

Борисов е свикал спешна среща с енергийните шефове

"Няма писмо на "Газекспорт" за спиране на доставките за "Овергаз". Има интерпретация на Диспечерския център на "Газекспорт" в София, който в поредната си тридневна таблица за доставки за 30 и 31 декември и за 1 януари е написал 0 срещу заявката на "Овергаз" за 1 януари. Тази "0" не е потвърдена от "Газекспорт и от "Газпром" по никакъв официален начин. "Овергаз" няма дългове към "Газпром експорт" - има нормални текущи плащания по договор за доставка на газ, който е в действие още доста години". Това е позицията на "Овергаз" във връзка с разпоространена от bTV информация, че частната газова компания „Овергаз" ще остане без внос на газ от Русия, считано от 1 януари.

Подобно спиране на доставките би засегнало 55 хиляди домакинства абонати на компанията, както и бизнес клиенти.

Според разпространената от bTV информация руската фирма „Газпром експорт" е изпратила изненадващо писмо на българо-руското дружество „Овергаз", с което информира, че от 1 януари 2016 година се предвижда спирането на газа за битовите потребители в България. Писмото е било получено преди часове в "Булгартрансгаз" - фирмата, която осигурява тръбите за газа, съобщават от медията. От копанията на Сашо Дончев обаче отричат подобен уведомителен документ да е пращан и до тях.

„Овергаз Инк." АД е акционерно дружество с капитал 50 милиона лева, в което участие имат „Овергаз Холдинг" АД (50%), ОАО „Газпром (0,49%) и ООО „Газпром експорт" (49,51%). До средата на 2016-та година има очакване, че "Газпром експорт" ще излезе от това съдружие, а неговите акции ще станат собственост на "Овергаз Холдинг"

Премиерът Бойко Борисов е свикал спешна среща на енергийните шефове. След нея държавните дружества са излезли с позиция, че ако „Овергаз" сключи договор с "Булгаргаз", общественият доставчик ще осигури доставките, така че потребителите да не усетят последствия от финансовия спор.

„Булгаргаз", като обществен доставчик, и „Булгартрансгаз", като преносен оператор, имат пълна готовност - в момента, в който „Оврергаз" се обърне към нас, смятаме, че няма да има проблем с доставките на газ", коментира пред Нова телевизия Жаклeн Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.

По-рано днес КЕВР реши за намаляване на цената на газа, с което сметките за парно и топла вода се очаква да бъдат с 25-30 на сто по-ниски през този отоплителен сезон.

Oще: бойко борисов  борисов  газ  газови доставки  газпром  енергетика  овъргаз  среща  топлофикации  топлофикация 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

2 Conspirator | 30.12.201521:17

Абсолютно подвеждаща и дезинформираща статия!
Ако аФторите на ''Кафето''четяха повече и ползваха различни източници нямаше да слагат такива идиотски заглавия.
Малко предистория.На първи януари 2016 година влиза в сила споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС.Русия от една година предупреждава,че ще преустанови режимът на преференции/облекчения/за Украйна,за да защити собствения си пазар и индустрия.
Указът на Русия е издаден и влиза в сила от първи януари,но това,което нашите СМИ никога няма да отбележат е,че се прави едно изключително ВАЖНО изключение,за да не пострада транзита към европейските страни.Единствено и само в частта за износа на газ Русия запазва преференциите!
Какво прави ''братска''Украйна?Украинската компания ''Нафтогаз'',''либерализира'',т.е.повишава тарифата за транспортиране на природен газ със сто процента.От първи януари транзитът на 1000 кубометра газ,забележете-за 100 километра трасе-ще е 5 долара.Досегашната цена е 2.7 долара.
Тоест,имаме три новини.Първата е,че Русия прави много важно изключение,за да не се сринат доставките на газ за Европа.Втората е,че Украйна забива ''мотиката''на Русия,крещейки пред цял свят,че руснаците увеличават цената,което е абсолютно несъстоятелно и невярно.Третата новина е,че в горната статия няма никаква новина,а елементарен опит за дезинформация и настройване на ''стадото''да блее в правилна посока.
Русия наистина ще спре доставките към ''Овергаз'',но причината е идиотската политика на Украйна.Хубаво е да знаете истината.
Ако Европа не хлопне превратаджиите по алчната човка...ЧНГ без газ!


Идея Въпрос
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 30.12.201520:25

#ШоСтанаБе
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани