Общ мониторинг на ЕС заменя механизма за наблюдение на България и Румъния | webcafe.bg
newscafe

Общ мониторинг на ЕС заменя механизма за наблюдение на България и Румъния

Webcafe
25.10.2016, 19:19 (обновена 25.10.2016, 19:35)
Европейски парламент

Под наблюдение ще са всички 28 страни членки

Мониторинговият механизъм на ЕК, който действа само за България и Румъния, трябва да отпадне до септември 2017 година. Това става ясно от решение на евродепутатите в Страсбург, които гласуваха за въвеждането на наблюдение за всички 28 държави в ЕС. В текста, приет от ЕП, изрично се споменава, че общоевропейският механизъм ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. Новият механизъм обаче ще бъде много по-обхватен и няма краен срок.

Резолюцията, която е с препоръчителен характер, предлага Брюксел да упражнява надзор върху спазването на основните права, демокрацията и върховенството на закона. В момента ЕК има право да наблюдава правосъдието единствено в България и Румъния.

Според новите правила Европейската комисия ще пише доклади и препоръки за страните членки на основата на показатели като разделението на властите, свободата на словото, плурализма в медиите, достъпа до правосъдите. Тези оценки ще служат като формален повод за задействане на член 7-ми от Лисабонския договор, чиято крайна фаза на санкции предвижда лишаване от право на глас на съответното правителство при решенията на ЕС, посочва БНР.

Oще: българия  евриоейски мониторинг  европейска комисия  европейски парламент  ек  еп  лисабонски договор  общоевропейски механизъм  румъния 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани