Речта, която Доналд Туск не произнесе в България | webcafe.bg
newscafe

Речта, която Доналд Туск не произнесе в България

Webcafe
13.01.2018, 14:22 (обновена 15.01.2018, 09:11)
доналд туск

Снимка: © Getty Images

Изявлението, с което председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави България за първото й европейско председателство, се превърна в събитие само по себе си.

Бившият полски премиер беше научил речта си на български език, започна я с припомняне на "Отечество любезно, как хубаво си ти" на Иван Вазов, а в краткото си послание успя да съчетае както препратки към историята на страната, така и към популярната култура и спорта.

Само преди 6 месеца Доналд Туск произнася още една забележителна реч, отново по случай началото на европейското председателство - този път на Естония. Почти цялата му реч е на английски език с изключение на финала, в който рецитира част от националния химн на страната.

Разликите обаче не се изчерпват дотук - в Талин Туск говори за личните си впечатления от борбата на Естония с комунистическия режим, като изброява серия от икономически и структурни политики, благодарение на които страната се е превърнала в модел за региона и за цяла Европа.

Ето цялата реч на Доналд Туск при откриването на Естонското председателство на 29 юни 2017 г.:

"Беше есента на 1980. Революцията на "Солидарност" тъкмо беше започнала в Полша. Спомням си като ден-днешен, как на един от многобройните митинги някой прочете наелектризиращата новина: В Талин хората излязоха по улиците.

"Това е началото и краят на Съветската империя", обяви някой с прекомерен оптимизъм.

Това беше моята първа среща с Естония. Дори не можете да си представите какво значеше за нас, поляците, фактът, че не сме сами.

Но моментът, в който наистина се влюбих в Естония, се случи 8 години по-късно, по време на Пеещата Революция. Никога преди и никога след това не съм виждал нещо толкова вълнуващо в обществения живот. Едновременно толкова силно и толкова мирно.

Силата на солидарността, единството и свободата се разкри в кадрите, които и до днес ме трогват до сълзи.

Оттогава знам, че хората, които се държат ръка за ръка, могат да бъдат по-силни от хората, които държат оръжия.

В живота си съм виждал много революции и масови бунтове, в някои сам съм участвал, но трябва да призная, че именно вашата революция свърза перфектно трите измерения - етичното, естетическото и прагматичното. Вие постигнахте това, което трябваше, по честен, красив и ефективен начин.

Не спряхте да ме впечатлявате и по-късно. За моята политическа среда, която инциира реформите в Полша в началото на 90-те години, вие бяхте пример за безпрецедентна смелост в трансформирането на икономическата и финансова реалност. Бяхте амбициозни и изключително трудолюбиви.

Ето защо до днес оставате символ на успеха в трудния процес по изоставянето на комунизма. Визионерската ви данъчна политика, бюджетната дисциплина, справянето с кризата от 2010 г. и въвеждането на общата валута превърнаха Естония в ролеви модел за региона и отвъд него.

Това, което направи също толкова силно впечатление на останалата част от Европа през последните години, е вашата решителност и креативност в реализирането на мащабния проект за дигитализация. Естония стана пример за следване от всички европейци.

А днес спокойно можем да кажем, че вашата страна е лидерът на IT революцията в глобален мащаб.

Човек се изкушава да попита: Как е възможно толкова малък народ да постигне толкова много?

ЕС не е само процедури или бюрокрация. Той е най-амбициозният политически проект в историята на Европа. А Председателството, което току-що поехте, не е само организационна задача за чиновници.

Председателството е вашето колективно лидерство в тези трудни, но и изпълнени с надежда времена. С дългогодишен тежък труд и жертви вие си изградихте авторитет и репутация, които ви дават добър мандат за подобно лидерство.

Когато мисля за Естония, мисля за Паул Керес и Арво Перт, за Кармен Кас и Кели Силдару - символи на таланта, мъдростта, красотата и енергията. И нямам съмнение, че вашето председателство ще отразява именно тези ценности. Все по-ясно разбирам защо пеете своя национален химн с такава гордост:

Mu isamaa, mu õnn ja rõõm,
Kui kaunis oled sa!

"Моя родина, моя радост и наслада, колко си красива и светла"

Oще: доналд туск  естония  полша  председателство  реч  речта на доналд туск  солидарност 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

6 BaronVino | 15.01.201811:55

Казал, каквото казал.
Винаги съм бил за ЕС и свободно движение на капитали и хора.
Лошото е че посоката на това движение основно е една. Не заради ЕС а заради всички нас. Какви си зибираме да ни оправляват и какво общество сме като мислене и действия във всичките години на този ''преход''. Лъгаха ни, разбиха ни като мислене и гордост, какви ли не политически мекерета. Сега слушаме в захлас един полски политик, който добър или лош никога не сме имали в Бг.
Западните корпорации дърпат млади хора от Източна Европа, под модерни наименования и политики като повече ''дайвърсити във фирмата''. А реално, дърпат млади, активни и умни хора за по-малко пари. Които млади хора, ще плащат данъци и пенсиите на западните бабички, които западни бабички никога няма да бъдат нашите родни такива които гладуват в Бг.
Мъчно ми е за България,..
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

5 Klient | 15.01.201811:21

Като няма с какво да ни похвали за свършеното в близкото минало и настоящето, какво друго да каже Г-н Туск ?
На всеки му според постигнатото !
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

4 Mako | 13.01.201818:57

Речта, която Доналд Туск не произнесе в България
===============================

Интересно предположение, според което г-н Туск произнася в България същата реч, като в Естония.....чудесна фантазия у фантазиращия!
Намига Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 13.01.201818:53

Доналд Туск е забележителен оратор. Речи, подобни на българската и естонската, има преди това в Малта, Словакия, Люксембург.......
Разни комплексари искат да ни накарат да вярваме, че бг-речта на Туск е по-различна, по-неуважителна, подценяваща -........сравнително, разбира се. Тъссят подтекст, там, където го няма, намират смисъл, където той не съществува.
Иво Инджев кихна първи и останалите веднага прихванала инфлуенцата. Не всички, разбира се. Има си хора с имунитет. Смее се
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 13.01.201815:59

Айдее, почнахме да се отдръпваме лекичко. И да се преписваме едни други, а?

http://www.mediapool.bg/kakvo-kaza-na-estontsite-tusk-6-mesetsa-po-rano-i-zashto-ni-pogadelichka-dosta-po-razlichno-news274241.html
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.01.2015, 18:38

1 Winora | 13.01.201815:51

У нас пък Бойо се бие с траките.
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани