Ангъс Дийтън получи "Нобел" за икономика | webcafe.bg
newscafe

Ангъс Дийтън получи "Нобел" за икономика

Webcafe.bg
12.10.2015, 16:22 (обновена 12.10.2015, 16:29)
Ангъс Дийтън получи "Нобел" за икономика

Снимка: © Getty Images

Нобеловият комитет присъди наградата за икономика за 2015 г. на шотландския икономист Ангъс Дийтън

Ангъс Дийтън получи Нобеловата награда по икономика за 2015 г. Роденият в Шотландия икономист е известен с изследванията си върху политиките в здравеопазването, благосъстоянието и икономическото развитие.

"За да създадем икономическа политика, която поощрява благосъстоянието и намалява бедността, първо трябва да разберем индивидуалните потребителски предпочитания. Повече от всеки друг изследовател Ангъс Дийтън развива този подход", обявяват от Нобеловия комитет.

"Правейки връзка между детайлните индивидуални избори и агрегираните резултати, неговата изследователска дейност помогна за промяната на научното поле на микро- и макроикономиката, както и на икономиката на развитието", се казва още в съобщението.

Дийтън поддържа тезата, че увеличението на БВП е причина за подобряването на здравеопазването и благосъстоянието за повечето хора, но въпреки това големи маси от населението остават извън обхвата на растежа.

Измерването на бедността често се базира върху моментни данни за нивото на доходите, докато Дийтън предпочита да взема за база благосъстоянието на групи или пластове от населението.

69-годишният икономист е роден в Единбърг, възпитаник е на Университета в Кеймбридж, в който по-късно преподава.

В момента е професор по икономика и международни отношения в Школата "Удроу Уилсън" в Принстън.

Наградата в размер на 8 млн. шведски крони (близо 860 хиляди евро) е учредена през 1968 г. от Шведската централна банка в памет на Алфред Нобел.

Oще: ангъс дийтън  бвп  благосъстояние  брутен вътрешен продукт  доходи  здравеопазване  икономика  как се измерва благосъстоянието  кеймбридж  макроикономика  нивото на доходите  потребители  принстън 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани