Македония изгражда национален газопровод | webcafe.bg
newscafe

Македония изгражда национален газопровод

Webcafe.bg, БГНЕС
01.03.2015, 10:40 (обновена 01.03.2015, 10:46)
Газ

Снимка: © БГНЕС

Ако обстоятелствата са благоприятни, Македония се готви да се превърне в транзитна страна на руски газ към Европа

Първа фаза от проекта за газифициране на Македония започва с изграждането на национален газпоровод, предаде БГНЕС. Следващата фаза на проекта ще бъде изграждането на изграждането на газопреносната мрежа в общините.

По-голямата част от газопровода ще бъде построен от италианската фирма "Конкордия", според информация на макердонския портал ekonomski.mk. Същата компания в конкуренция с турката "Аско енерджи" ще се бори и за газифицирането на Скопие. Мрежата само в столицата на Македония ще струва 98,4 млн. евро.

Газифицирането около Прилеп в източна Македония ще струва 27 млн. евро.

В Западна Македония газопроводът с преносната мрежа ще струва 22 млн. евро.

150 млн. евро ще бъде общата инвестиция, която включва 650 км. мрежа в страната.

Компаниите, които ще газифицират, ще имат статут на концесионери за следващите 20 години и ще плащат на държавата един процент от печалбата си.

Към момента Македония получава руски газ през територията на България от газопровод с мощност около 800 милиона куб. м. годишно. В момента македонците потребяват само 300-380 милиона куб.м.

За да се увеличи потреблението, трябва да се построят газопроводи до енергийните обекти и те да започнат да работят с газ вместо с вредни за околната среда нискокалорични въглища.

Македония възлага надежди на "Турски поток", след спирането на проекта "Южен поток". Газопроводът, който ще мине по дъното на Черно море и ще свърже Русия и Турция се очаква да има същия капацитет като на отменения "Южен поток" - 63 милиарда куб. м. газ.

Предвижда се изграждането на газов хъб на турско-гръцката граница, а от там тръбите трябва да минат през Гърция, Македония, Сърбия за Унгария и Централна Европа.

Така при щастливо стечение на обстоятелствата Македония може да се превърне в една от транзитните страни, през които руският газ ще преминава към Европейския съюз.

Oще: българия  газифициране  газоповод  газопреносна мрежа  европа  ес  македония  македонски  национален газопровод  национална мрежа  русия  турски поток  южен поток 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.