Квотите за имигранти отпадат | webcafe.bg
newscafe

Квотите за имигранти отпадат

Webcafe.bg
25.06.2015, 08:18 (обновена 25.06.2015, 08:22)
сърбия, унгария, граница, бежанци, полиция, имигранти

Снимка: © Getty Images

Очаква се Европейският съвет да препоръча обособяването до края на юли на "временен и извънреден" механизъм за разселване

Европейският съвет, който ще заседава днес и утре в Брюксел, няма да одобри предложената от Европейската комисия схема за задължително разселване на имигрантите в ЕС. Такива са очакванията, предаде БТА.

В проекта на заключенията от срещата се отбелязва, че въпреки това държавите от ЕС следва да проявят "солидарност и отговорност" по този въпрос. Предложението на ЕК, което предвиждаше задължителното разселване на около 40 000 имигранти от Сирия и Еритрея, приети в Италия и Гърция, ще бъде отхвърлено.

Очаква се Европейският съвет да препоръча обособяването до края на юли на "временен и извънреден" механизъм за разселване. Предложението на ЕК беше за утвърждаването на постоянен механизъм за преразпределението на имигрантите.

Друга стъпка ще бъде обмислянето на единен списък със "сигурни държави на произход" на имигрантите. Чужденците, дошли от държава от този списък, автоматично губят правото да получат убежище в ЕС. Европейските ръководители вероятно ще дадат положително становище за създаването на центрове в пограничните държави на ЕС, където бързо да бъде оценявано всеки мигрант има ли право да подаде молба за убежище и където бързо да бъдат взимани пръстови отпечатъци от кандидатите за получаването на статут.

Предвижда се държавите по външните граници на ЕС да получат допълнителна финансова подкрепа. Очаква се Европейският съвет да препоръча всички държави от ЕС да участват в разселването на 20 000 ежанци, приети в държави извън Общността.

Ще бъде изразено настояване за приложение на действащото европейско законодателство за връщане на онези чужденци, които не отговорят на условията да останат в ЕС. Решенията за връщането им ще трябва задължително да бъдат вписвани в Шенгенската информационна система. Предвижда се задълбочаване на сътрудничеството по тези въпроси с Турция, Ирак, Йордания и Ливан.

Oще: бежанци  европейска комисия  европейски съвет  ес  имигранти  квота  квоти  квотна система  мигранти 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани