"ЛУКойл" обмисля продажбата на "Нефтохим" и още 3 завода в Европа | webcafe.bg
newscafe

"ЛУКойл" обмисля продажбата на "Нефтохим" и още 3 завода в Европа

Webcafe, РБК
16.06.2016, 15:05 (обновена 16.06.2016, 15:20)
лукойл, нефтохим, бургас, рафинерия

Президентът на "ЛУКойл" Вагит Алекперов обясни, че нефтопреработвателните заводи в Европа вече не са стратегически за Русия

Президентът на руския петролен гигант "ЛУКойл" Вагит Алекперов анонсира "кардинални промени" в бизнеса на компанията в Европа. По думите на Алекперов "ЛУКойл" обмисля продажба на четирите си нефтопреработвателни завода - в България, Румъния, Италия и Холандия.

"Това не са активи, които към днешна дата се явяват стратегически за нас, в последните години се концентрираме върху геологическите изследвания, разработката на петролните и газовите находища. Това може да ни подтикне да предприемем кардинални решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще", поясни Алекперов.

В интервю за руското издание РБК той заяви, че активите на компанията могат да бъдат разпродадени на части, в цялост или да бъдат прехвърлени на отделна компания чрез привличането на инвеститор. Възможно е също така ръководството да предложи на акционерите да създадат нова компания. По думите на Алекперов такава практика има сред други големи петролни дружества.

Най-големият от нефтопреработвателните заводи на "ЛУКойл" в Европа е в Италия - ISAB. Заводът преработва около 16 млн. тона нефтени продукти годишно.

Заводът в България е втори по големина и има капацитет на преработка от 9.8 млн тона нефт годишно от различни сортове, в това число експортни сортове и мазут.

Капацитетът на работа на холандския завод е преработка от 3.6 млн. тона годишно. Около 90% от произведената продукция се продава в Белгия, Холандия, Германия и Швейцария.

Румънският завод е с най-малък капацитет - той преработва 2.4. млн. тона нефт годишно в това число руски екпортен смес Urals.

РБК напомня, че в Румъния бизнесът на компанията от няколко години се сблъсква с проблеми. През октомври 2014-та се проведоха обиски в някои от румънските офиси на "ЛУКойл", както и в нефтопреработвателния завод Petrotel,а работата в завода е беше преустановена за няколко дни.

През 2015-та румънските власти запорираха активи на "ЛУКойл" на стойност 2 млрд. евро. Няколко заподозрени, в това число директорът на компанията и още пет нейни сътрудници, бяха обвинени в пране на пари и избягване на данъчно облагане.

В Източна Европа "ЛУКойл" вече продаде веригите си бензиностанции в Чехия, Словакия и Унгария.

Oще: българия  вагит алекперов  дружество  италия  лукойл  нефтопреработвателни заводи  нефтохим  петрол  румъния  русия  руски нефт  стратегия  холандия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

3 bastard | 16.06.201620:44

Разбира се, Хари - Лукойл не е плащал на България никакви данъци, но пък западните корпорации даже и сянка от мисъл за плащане на данъци на България нямат. Докато в Лукойл все пак на 7-8 години се замислят - бе дали да не платим все пак нещо на тия малоумници? Смее се Намига
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 16.06.201619:06

Копиле, случайно да знаеш че западните корпорации изобщо не плащат данък?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

1 bastard | 16.06.201616:22

"През 2015-та румънските власти запорираха активи на "ЛУКойл" на стойност 2 млрд. евро. Няколко заподозрени, в това число директорът на компанията и още пет нейни сътрудници, бяха обвинени в пране на пари и избягване на данъчно облагане."

-----------------------------------

Е то това е в Румъния. За сметка на това българския Лукойл си плаща данъците до стотинка и никак не бърка в джобовете на българските данъкоплатци. muhihihihi Смее се
   

оценка

+2 -2